Top
ESSENCES

ULEIUL DE MĂSLINE AUTENTIC ITALIAN

Uleiul de masline Italian

Europa a fost mult timp obsedată de tradiții, regionalism și puritate în ce privește produsele alimentare. “Reinheitsgebot” din Germania, prima lege ce reglementa puritatea berii în Bavaria, a constituit și prima regulă a purității alimentare din lume, ea fiind adoptată în anul 1516 – cu mai bine de cinci sute de ani în urmă. O reglementare ce a impus ingrediente și procese de fabricație pentru orice băutură comercializată și vândută ca “bere”, astfel încât consumatorii să știe exact la ce să se aștepte atunci când plătesc. În cele ce urmează, vom încerca să vă familiarizăm cu unul dintre cele mai căutate si respectate produse de origine italiană, și anume – Uleiul de Măsline.

Uleiul de Masline Italian

Încă de atunci, națiunile europene s-au grăbit să-și păstreze produsele delicioase și de înaltă calitate cât mai “pure” – nealterate. Când intri într-o brutărie din Paris și comanzi o baghetă, nu cumperi doar o pâine lungă și subțire, ci mai degrabă o baghetă tradițională “française”, prin lege aceasta nu putea include decât făină de grâu, apă, drojdie și sare. Dar niciun produs nu a fost în centrul atenției atât de mult pe cât este uleiul de măsline, un ingredient foarte bine reglementat și protejat, care, din păcate, este deseori eronat etichetat sau contrafăcut. De altfel, acesta a fost și sursa a numeroase cărți și articole de presă, printre care și “Real Food, Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating & What You Can Do About It” inclus în “The New York Times Best Sellers”. În studiul academic al fraudei alimentare, niciun alt produs nu a fost atât de mult contrafăcut, precum a fost uleiul de măsline în ultimele patru decenii. Cu toate acestea, merită efortul de a căuta cel mai bun ulei de măsline, fiind unul dintre cele mai delicioase și sănătoase ingrediente din bucătăria modernă, produsul oferind nenumărate beneficii, printre care sănătatea inimii, el reprezentând totodată piatra de temelie a faimoasei diete mediteraneene.

Uleiul de Masline Italian

Uleiul de măsline este cel mai frecvent produs asociat cu Italia, populația consumând anual între 12 și 14 litri pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă mai mult de o sticlă de 750 ml/lună. În comparație, americanii consumă anual mai puțin de un litru pe cap de locuitor. Uleiul de măsline este un produs indispensabil pentru bucătăria italiană, în timp ce alimentele diferă de la regiune la regiune, acesta rămâne singurul ingredient ce leagă nordul de sudul țării, precum și zona insulară de cea muntoasă. Este folosit pentru diferite preparate, de la salate de sezon și până la pâine, paste, fiind un aliment vital pentru preparatele din fructe de mare și chiar turnat direct peste carnea de vită la grătar, precum clasicul preparat al regiunii Toscana – Bistecca alla Fiorentina. Pentru cei care călătoresc în Italia, probabilitatea de servi diversele preparate regionale este foarte mare, ceea ce duce la consumarea uleiului de măsline și, în cele mai multe cazuri, chiar la cumpărarea unor astfel de produse pentru cei de acasă. Țînând cont de acest aspect, vom încerca să vă familiarizăm cu ceea ce trebuie să știți despre un astfel de produs.

Uleiul de Masline Italian

Așadar, majoritatea uleiurilor de măsline produse în Italia sunt de înaltă calitate, cu toate că o mare din ele nu sunt produse aici. Italia este în acest moment cel mai mare producător de ulei de măsline, fiind practic un intermediar, cumpărând cantități enorme din regiunile limitrofe Mării Mediterane (Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Sud), ulterior acesta fiind îmbuteliat și marcat cu “Bottled în Italy” și vândut în întreaga lume. Ceea ce pare o practică incorectă, Italia nefiind capabilă să satisfacă nici măcar propriul consum intern. Cu toate acestea, există și o veste bună: Italia respectă în totalitate convențiile stabilite de “International Olive Council”, reglemetări ce definesc clasificările uleiului de măsline. Astfel, cea mai mare parte a uleiului de măsline este “Extra Virgin” (sau EVOO), consumatorul având de rezolvat o problemă extrem de simplă – să nu cumpere nimic altceva în afară de “Extra Virgin”. Deși nu este o garanție a calității înalte, absența acestui marcaj nu înseamnă altceva decât o calitate foarte redusă a produsului respectiv. Următoarea clasă este “Virgin Olive Oil”, acesta fiind un amestec de uleiuri din bazinul mediteranean. Astfel, primul pas în alegerea unui ulei de măsline o reprezintă eticheta, aceasta trebuind neapărat marcată cu termeni precum “Extra Virgin”, “Made-In” sau “Produced-In”… Italia. Pentru o securitate suplimentară, dincolo de aspectul comercial al produsului, încercați să căutați uleiuri care poartă sigilii cu desemnarea geografică din Italia sau Uniunea Europeană (UE) – cum ar fi DOP, DOC sau PDO – inițialele trebuind neapărat însoțite de un anumit loc de origine care garantează orașul sau regiunea italiană unde a fost fabricat uleiul. Puglia de exemplu, situată în sudul Italiei, este cea mai mare regiune unde se produce ulei de măsline, zona constituind o alegere bună pentru călătorii care doresc să cumpere excelente uleiuri. Există aici aproximativ șaizeci de milioane de măslini, alături de unele dintre cele mai vechi teascuri – sute de ani de istorie. Nu există un alt copac la nivel internațional precum este măslinul, această plantă hrănind zeci de generații de oameni (dispărute între timp). O producție artizanală ce a fost “parte a culturii italiene încă din timpurile Imperiului Roman. Măslinii pot trăi extrem de mult, existând astăzi copaci ce au oferit fructe inclusiv pentru masa lui Julius Cesar sau a unui gladiator”. Așadar, încercați să vă imaginați că stați lângă un măslin și acesta, dacă ar putea să vorbească, “v-ar spune despre viața de zi cu zi din vremurile când Roma conducea lumea… sau când Imperiul a fost doborât de popoarele barbare…. poate chiar despre Evul Mediu sau Cruciade, trecând prin Renaștere și zorii lumii moderne”. O altă regiune renumită pentru producerea uleiului de măsline de calitate este Sicilia. De asemenea, în Campania (Napoli) sau Liguria (Genova) se produc uleiuri excelente din punct de vedere calitativ, Genova fiind renumită și pentru busuioc și pignolia (semințe de pin) din care se produce renumitul “Pesto Genovese”. O altă regiune renumită este Toscana, aici fiind produse cele mai populare uleiuri de măsline din lume. Excelente produse, cu toate că uleiul realizat aici tinde să fie un amestec din mai multe varietăți de măsline, în zonă existând mai mult de o sută de soiuri de măslini. Deoarece clima din Toscana este considerată una de tip nordic (datorită situării în parte nordică a Peninsulei Italice) pentru creșterea măslinilor, amestecurile realizate aici tind să reflecte diferitele soiuri care au avut rezultate bune în acel sezon, rezultatul fiind de obicei unul fin și moale la gust, dar adesea complex și stratificat în aromă. În regiunile sudice, mult mai calde, multe dintre uleiuri sunt din varietăți de măsline unice, care tind să ofere arome distincte mai puternice, precum piper, picant sau iarbă. Evident, preferința fiecăruia dintre dumneavoastră ține de gustul personal, iar dacă călătoriți prin Italia, un bun exemplu în constituie gustarea uleiurilor toscane și sudice, având astfel posibilitatea de a observa diferințele existente între regiunile de producție.

Uleiul de Masline Italian

Un alt pas în demersul nostru îl reprezintă asocierea dintre struguri și măsline, aceste două produse provenind adesea din aceleași locuri, astfel încât multe dintre cramele italiene produc și uleiuri de măsline. De asemenea, există o mulțime de ferme care își vând produsele direct, fiind relativ ușor să cumpărați uleiuri direct de la sursă (inclusiv posibilitatea de a le degusta înainte de a fi cumpărate). Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest produs, când îl gustați, un ulei bun ar trebui să ofere atunci când este înghițit o anumită “căldură”, fenomenul fiind cunoscut sub numele de “pișcătura maslinei”. Un indicator al prospețimii și calității produsului, cu toate că foarte mulți dintre consumatori nu l-au experimentat niciodată. O altă mare greșeală săvârșită de consumatori este aceea că ei cumpără uleiuri prea vechi. Spre deosebire de alte game de uleiuri (soia, porumb sau floarea soarelui), care se bazează pe semințe, uleiul de măsline se produce numai prin zdrobirea fructului de măslină. Prin lege, uleiul de măsline “Extra Virgin” nu poate avea alți aditivi, ingrediente sau metode de procesare, inclusiv fierbere. Este pur și simplu 100% esență proaspăt stoarsă din fructul de măsline, durata de conservare fiind destul de mică. Practic, cele mai bune uleiuri își vor păstra calitatea timp de un an de zile dacă nu este deschis, în timp ce aroma se pierde în doar câteva luni de zile după ce este utilizat. Ce trebuie știut, este faptul că toate uleiurile italiene sunt produse toamna, deci căutați-le în general pe cele care menționează data de “presare” sau “recoltare” (nu îmbuteliere), acestea urmând să vă spună că nu sunt mai vechi decât toamna precedentă. De asemenea, evitați să cumpărați uleiurile nedatate sau cele produse de marile conglomerate din industria alimentară, acestea fiind și primele care au “căzut” la testele de calitate efectuate pe produs. O altă mențiune este aceea că, cele mai bune momente pentru a obține ulei proaspăt în Italia este iarna și primăvara, vara fiind momentul optim pentru consumul celui produs în sezonul anterior. Țînând cont de aspectele menționate în cadrul acestui articol, vă invităm să cumpărați doar uleiurile cu specificațiile de origine controlată și să evitați să deschideți recipientele în care acesta este îmbuteliat (protejând acest produs prețios de dușmanii săi naturali – lumina și aerul). Iar odată ce ai încercat cel mai bun ulei de măsline “Extra Virgin” produs în Italia, cu siguranță vei dori să revii în permanență în acest teritoriu binecuvântat de zei! Text de – Mihai Leonard.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons