Top
TOSCANA

TOSCANA, CINCI SPECIALITĂȚI DE VARĂ

Uleiul de măsline, vinul, trufele și alte delicii alcătuiesc excelența gastronomiei toscane. De la Marea Tireniană și până la Alpii Apuani, există o mulțime de itinerarii pentru cei care doresc să combine atracțiile cuturale și frumusețea naturală a acestei provincii, fiecare dintre dumneavoastră având posibilitatea de a descoperi gustul autentic al Toscanei, o regiune renumită pentru vinurile și produsele sale alimentare naturale.

Toscana, cinci specialitati de vara

Indiferent de sezon, în Toscana puteți regăsi întotdeauna ravioli proaspeți sau o friptură la grătar cu orez. De asemenea, cele mai renumite vinuri din lume – printre care regăsim Brunello di Montalcino, Nobile di Montepulciano sau Chianti – vă vor încânta gusturile în podgoriile sau fermele care nu au abandonat niciodată tehnicile tradiționale de producție rurală. Fie că vorbim aici de Versilia sau coasta Etruscă – zonă unde puteți servi un pește proaspăt gătit, fie de un tratament rafinat în San Giovanni d’Asso sau San Miniato, locuri unde puteți servi cele mai bune trufe. De asemenea, puteți servi fasolea de Sorana, Ricciarelli sau Panforte din Siena, mierea de Lunigiana, castane de Mugello, alături de o friptură de mistreț din Maremma sau carne de Chianina. Fiecare fel de mâncare este unic, o poveste a locului unde vă aflați în acel moment, rețele având la bază tradiții vechi de secole – reînnoite zilnic pentru fiecare masă. Și, fiindcă este vară, voi încerca să vă familiarizez cu cinci meniuri adaptate zilelor fierbinți din iulie și august, aceste specialități contituind alegerea perfectă pentru acest moment al anului:

Toscana, Panzarella

Panzarella – Este o salată realizată din pâine Toscană. Varianta clasică conține numai ceapă, roșii și busuioc, toate având ca liant uleiul de măsline extra virgin și oțetul din vin alb.

Toscana, Flori de dovlecel prăjit

Flori de dovlecel prăjit – Ușor de preparat, rapid și cu adevărat impresionant! Cam așa se poate descrie acest specialitate rapidă de vară. Ca mod de preparare, în Toscana florile de dovlecel sunt acoperite cu un aluat special (făcut din făină, apă și sare) și este lăsat mai mult timp pe grătar.

Toscana, Plăcintă Scarpaccia cu zucchini

Plăcintă Scarpaccia cu zucchini – O plăcintă tradițională din Versilia, aceasta fiind realizată din dovlecei, făină, ou și lapte. Tradiția spune că plăcinta trebuie coaptă atât cu sare, cât și cu zahăr. Poate fi servită atât ca antreu, cât și ca desert (la finalul mesei), oferind în orice moment un gust unic. De exemplu, în Viareggio o să întâlniți versiunea dulce, în timp ce în Camaiore pe cea sărată: indiferent de zonă, ambele versiuni sunt delicioase și ușor de preparat.

Toscana, Salată din grăunțe Farro

Salată din grăunțe Farro – O specialitate întâlnită în Toscana din cele mai vechi timpuri, cu un bob extrem de versatil, acesta fiind întâlnit în multe supe servite atât iarna, cât mai ales primăvara și vara – când se obișnuiește a se realiza salate reci și delicioase. Ingrediente precum pește, ceapă, mozzarella, pesto, roșii tăiate cubulețe, măsline și ierburi aromate, alături de vestitul busuioc, constituie mixul perfect pentru o salată Farro.

Toscana, Arselle Sauté

Arselle Sauté – Arselle sau Telline, sunt mici scoici colectate din unele zonele de coastă ale Toscanei. Mici ca formă, dar cu o aromă distinctă, scoicile pot fi servite pe parcursul întregii veri alături de unul dintre vinurile locale. A Presto! – Text de: Mihai Leonard; foto: Pinterest/Arhivă.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons