Top
STORIES

STILUL MASCULIN ÎN EPOCA EDWARDIANĂ

Pe măsură ce Epoca Victoriană se apropia de sfârșit, iar puterea în imperiu a trecut în mâinile prințului Edward al VII-lea, a urmat o epocă de eleganță și opulență exagerată fără seamăn până atunci – a fost ultimul strigăt de bucurie al luxului și plăcerii petrecerii timpului liber înainte de izbucnirea Marelui Război – ceea ce astăzi este cunoscut drept Primul Război Mondial.

Epoca Edwardiană

În timp ce moda feminină s-a schimbat spectaculos, ținutele de zi și de seară ale domnilor din epoca Edwardiană au rămas destul de asemănătoare cu cele precedente, cu costume cu talie îngustă și strâmte pe corp, în special în culori închise, care au rămas preferatele bărbaților. Singurele diferențe remarcabile de restul costumelor erau reprezentate de mici modificări ale liniei de croială, tăieturile din croială la veste sau stilurile diferite ale gulerelor hainelor. Totuși, o adevărată explozie a avut loc în privința hainelor bărbătești pentru activități sportive sau de întreținere a formei fizice – și desigur, un costum care se potrivea și mai era și modern reprezenta etalonul modei vremii. În timp ce vânătoarea de vulpi, yachting și polo erau considerate sporturi preferate de aristocrație și de bărbații cu un anumit statut financiar, eficiența unei societății devenite mai moderne a permis clasei de mijloc să dispună de timpul liber pentru a desfășura activități de destindere, cum ar fi golful, tenisul de câmp, baschetul, crichetul, înotul și ciclismul. Au devenit foarte cerute tricourile de tenis, costumele de baie și încălțările de sport. Ciclismul a devenit activitatea obligatorie pentru  aproape toată lumea, în condițiile în care numărul proprietarilor de biciclete din Statele Unite a crescut de la 200.000 la un milion în numai 10 ani, și a deschis calea pentru proverbialul drum spre extindere a șoselelor și al progresului în domeniul transporturilor. Cum secolul al 19-lea se apropia de sfârșit, progresele în știință și tehnologie dar și descoperirile geografice și istorice din vechea epocă Victoriană au dus la un sentiment general de modernitate optimistă. Aceasta se manifesta în moda de zi cu zi, iar îmbrăcămintea bărbătească a continuat tendințele precedente, de ținute strâmte pe corp, atât pentru zi cât și pentru seară. Cu toate acestea, la evenimentele oficiale erau în continuare obligatorii ținutele tradiționale și opulente, deși îmbrăcămintea de zi pentru bărbați, la cumpăna dintre secole, era mai mult în stilul business și foarte realistă, iar multe dintre accesoriile victoriene au dispărut pentru a lăsa locul tendințelor care marchează stilul vestimentar până în zilele noastre.

Elementele Stilului Edwardian (1890 – 1910) – În timpul epocii Edwardiene, în special în Statele Unite, cea mai preferată etichetă a bărbăției era cea a masculinității robuste și sănătoase – imaginea era mai și mai puțin agitată decât cea de la începutul anilor Victorieni dominați de bărbații la modă și cei din aristocrație. Acest lucru a fost influențat masiv de creșterea numărului activităților sportive și în aer liber dar și de admirația și mimetismul personajelor din viața reală, cum ar fi președintele în exercițiu din perioada respectivă, Theodore Roosevelt. Roosevelt nu numai că a înființat sistemul Parcurilor Naționale, încurajând fiecare om să plece în aventură, dar însuși faptele sale în Rough Riders, sau în safari și călătorii în jurul lumii au fost bine documentate pentru a fi consumate de către oamenii de rând.

Sacourile – Până la 1890, sacourile celor mai mulți bărbați erau fabricate în cantitate mare și distribuite direct magazinelor de vânzare cu amănuntul de pe tot cuprinsul Statelor Unite, deși cei mai mulţi cochetau cu articolele de mercerie. Sacourile erau alegerea preferată, în special în condiţiile în care anii 1900 progresau, dar şi alte stiluri erau vândute în cantităţi mai mici şi erau preferate în general de către generaţiile mai în vârstă. Indiferent de stil, sacourile au fost în general strâmte pe corp şi la mâneci, acestea din urmă fiind un pic mai scurte pentru a se putea vedea butorii de la cămaşă. Sacourile şi vestele aveau ambele butoni până la nivelul liniei gâtului şi mici revere şi cravate. Culorile erau întunecate, iar un bărbat era sigur din punct de vedere vestimentar, într-un costum negru alcătuit din trei piese.

Vestele – Vestele au urmat stilul sacourilor, cu linii înalte până la nivelul gulerului și revere cu tăieturi subțiri. Vesta, în general parte din costumele din trei piese pentru purtat ziua, era una dintre cele câteva piese atribuite pentru culoare la un domn care avea astfel de preferințe. Dacă pantalonii erau de o culoare diferită, atunci vesta avea de cele mai multe ori să fie asortată cu sacoul. Excepția pentru acest guler și rever cu stil a fost ținuta de seară, care prezenta o tăietură joasă în forma literelor U sau V, astfel încât camașa de un alb imaculat să fie vizibilă în față.

Cămășile – La fel ca în precedenta Epocă Victoriană, cămășile prezentau de obicei gulere și manșete detașabile, care îi permiteau celui care le purta să modifice imaginea cămășii prin schimbarea gulerelor. Gulerele de nivel foarte înalt erau foarte populare, însă reverele în formă de vârf de aripă și gulere de bancher erau deasemenea purtate sub fiecare bărbie. Gulerele și manșetele detașabile au ajutat la menținerea unui aspect îngrijit ținând cont de frecvența zilelor în care se spălau rufele – deși schimbarea a început aproape de sfârșitul epocii datorită inventării mașinii electrice de spălat rufe (1907). Multe cămăși prezentau, de asemenea o închidere cu cleme în partea din față, ceea ce îi oferea domnului un alt mod de a-și exprima gustul vestimentar.

Pantalonii – Pantalonii au început să capete o siluetă mai subțire și erau adesea mai scurți decât cei purtați în epoca precedentă. În timp ce costumele monocromatice formate din trei piese erau prolifice în evenimentele de business sau întâlnirile sociale mondene, hainele de zi pentru bărbații sofisticați includeau o pereche de pantaloni în dungi gri cu negru și un sacou de dimineață. Majoritatea pantalonilor din această epocă continuau să prezinte șliț cu nasturi, iar pantalonii scurți (strânși în nasturi sau cu elastic sub genunchi) erau populari pentru participarea la evenimente sportive.

Pălăriile – Un gentleman adevărat nu s-ar fi aventurat afară fără o pălărie, iar vânzătorii cu amănuntul au avut grijă să ofere o varietate de stiluri pentru a fi potrivite în orice situație. În timp ce pălăriile negre și înalte continuau să fie cerute pentru evenimentele care aveau loc seara, acestea începeau să iasă dintre favorite când venea vorba de ținuta de zi. Ziua era controlată de pălăriile Derbie, Homburg, Tribly și Panama Straw Boaters, la fel ca șepcile de lână și pălăriile rotunde pentru evenimentele sportive sau de petrecere a timpului liber. Bărbații din clasele inferioare puteau fi văzuți purtând șepci asemănătoare băieților care vindeau ziare pe străzi. Odată cu apariția automobilelor, șepcile, mănușile și ochelarii au fost purtate tot mai des pentru a crește conformul în timpul șofatului.

Cravatele – Papioanele, eșarfele sau cravatele clasice erau purtate toate în epoca Edwardiană mai ales că permiteau apariția unor pete de culoare. Papionul a rămas constant în decursul deceniilor și a variat mai mult în privința dimensiunii pentru a se potrivi cu deschiderile înguste ale vestelor sau ale cămășilor.

Concluzie – Edward, Prințul Playboy așa cum a fost denumit în epocă, a murit în 1910, iar cu el s-a pus capăt unei epoci. Războiul avea să măture în curând continentul și să aducă schimbări în comportament, credințe și modă. Deși moda de zi cu zi s-a schimbat, influența acelei epoci este în continuare vizibilă în costumele bărbătești, la cravate și în ținuta de seară.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons