Top
STORIES

PLÀTINA. DE HONESTA VOLUPTATE

Bartolomeo Sacchi a fost un umanist de origine italiană (Piadena, Cremona 1421 – Roma, 1481), cunoscut sub numele latinizat al localităţii de origine – Plàtina. Preceptor al fiilor lui Ludovico Gonzaga, Sacchi a ajuns în anul 1457 în Florenţa, oraşul patronat de familia de Medici. În anul 1461 (posibil 1462), Sacchi s-a mutat la Roma în calitate de secretar al cardinalului Francesco Gonzaga, totodată fiind numit şi membru al Academiei Romane. Temperamental, rebel şi nonconformist, cărturarul avea să intre rapid în conflict cu Papa Paul al II-lea, cel care avea să-l închidă de două ori. Eliberat de succesorul acestuia, Papa Sixtus al IV-lea, el a devenit bibliotecar al Vaticanului.

Faima lui este legată de lucrarea “Liber de vita Christi ac Omnium Pontificum” – realizată în 1474 – o compilaţie de biografii ale papilor. De asemenea, Plàtina a redactat o serie de tratate filozofico-morale şi un curios tratat culinar, “De Honesta Voluptate”. O lucrare începută la cererea unui singur client: Ludovico Trevisan, un bogat şi monden cardinal devenit patriarh al Aquileia în 1439 şi şambelan papal în 1440. Supranumit “Cardinal Lucullo”, în special pentru grandioasele sale banchete, episcopul a avut un bucătar personal – Martino da Como – acesta compunând chiar și o lucrare – “Liber de arte coquinaria”. Probabil, o lucrare care putea să rămână necunoscută dacă Plàtina nu o includea (în calitate de Director al Bibliotecii Pontificale sub Papa Sixtus al IV-lea) în lucrarea “De Honesta Voluptate et Valetudine” – un manual despre cum să trăieşti o viaţă liniştită, înţeleaptă şi igienică. Plàtină a tradus cartea bucătarului Martino da Como în latina clasică, datorită acestui fapt, lucrarea bucurându-se de o largă răspândire în afara statelor italiene. În mai puţin de o sută de ani au fost publicate peste treizeci de ediţii, cartea fiind tradusă în franceză, engleză şi germană. Astfel, opera lui Plàtina a fost împărţită în zece capitole, lucrarea fiind o sursă importantă de informaţii despre viaţa şi bucătăria perioadei “Quattrocento” italiene. În carte se regăsesc sugestii despre exerciţii fizice, despre cum îşi alege ingredientele un bucătar, despre cum să-ţi pregăteşti mâncarea, timpul ideal de servire a mesei, precum şi cele mai bune metode de preparare a unor specialităţi culinare. Secţiunea privind reţetele, preluate de la Martino da Como, a oferit artei culinare un impuls decisiv în evoluţia gastronomiei europene. Graţie lui Plàtina şi Martino da Como, bucătăria europeană şi-a luat rămas bun de la perioada Evului Mediu, comerţul cu orientul aducând în bucătării o serie de mirodenii preţioase, pentru conducătorii de atunci fiind un mod de a-şi etala bogăţia şi distincţia. Ţinând cont de schimbările survenite în bucătăria europeană, Plàtina a încercat să scoată în evidenţă “gătitul” în cel mai natural mod cu putinţă, arătând ce alimente sunt bune pentru consum şi unde pot fi acestea întâlnite. În textul lui Martino da Como se regăseşte influenţa considerabilă a bucătăriei arabe, nu numai în sosurile pregătite cu stafide, prune şi struguri, dar, de asemenea, şi într-o gamă largă de dulciuri, precum merele confiate şi tortul de migdale. O bucătărie “sosită” în primul rând din mediul rural italian, el refuzând piureurile din cereale şi legume, considerându-le mâncarea săracilor, respingând chiar la modul grosier pe unele dintre ele, “Usturoiul şi ceapa sunt bune doar pentru agricultori, aceştia putând să le mănânce în voie, alimentele fiind asociate cu starea de sărăcie şi munca pe care ei o realizează”.

Titlul complet al lucrării ar fi “De natura rerum or de obsoniis or de honesta volupate, et de tuenda valetudine”, după cum sugera o notă scrisă 1841 pe exemplarul original aflat în custodia “Museo Archeologico Nazionale di Cividale del Friuli”. Un manuscris realizat în maniera epocii – să nu uităm că a fost publicat în 1480 – un incunabul ce utilizează stilul practicat la începuturile tiparului, linia fiind minunat compilată cu caractere şi abrevieri medievale, utilizându-se cerneluri în nuanţe de roşu şi negru. “De Honesta Voluptate” a fost împărţită în zece cărţi: primele cinci descriu natura alimentelor, restul fiind dedicat reţetelor. Merită observaţia atentă în cadrul “capitula” – argumentele folosite în alegerea ingredientelor şi gama largă de sfaturi pentru alegerea momentului potrivit în care să realizezi “de exercitatione corporis”, “de cena”, “de ioco et ludo” şi continuarea acestora cu “de somno” şi cu “de exercitatione post somnu”. După pregătirea bucătăriei şi alegerea bucătarului, sugestiile continuă cu ceea ce este mai bun pentru a fi consumat. În capitolul doi regăsim descrierea detaliată a fructelor (mere, pere, gutui şi cireşe), continuând cu o serie de produse naturale, precum untul, uleiul, oţetul, mierea sau laptele. Capitolul al treilea este dedicat descrierii mirodeniilor, bune de utilizat în cadrul bucătăriei: fisticul, “aromata”, scorţişoara şi ghimbirul, sofranul, nucşoara sau menta, Bartolomeo Sacchi arătând o cunoaştere profundă a acestor ingrediente (din punct de vedere istoric şi medical), propunând totodată utilizarea lor în meniuri specifice bucătăriei tradiţionale. Cei drept, este perfect adevărat că multe elemente de tip gastronomic au fost luate din lucrarea lui Martino da Como, un aspect ce nu reuşeşte să diminueze valoarea şi modernitatea operei sale. Cel de-al patrulea capitol este dedicat în principal “asezonărilor”, modului cum alimentele pot fi asociate între ele; în acelaşi timp, în cel de-al cincilea capitol regăsim descrierea şi pregătirea vânatului şi a animalelor domestice, de la păuni şi broaşte ţestoase, până la pui, porumbei şi potârnichi. În fine, capitolele şase – zece sunt dedicate reţetelor şi modului de pregătire al produselor de patiserie, pentru a utiliza un termen modern, aici fiind prezentate și unele dintre cele mai delicioase preparate. O lucrare complexă pentru vremea ei, manuscrisul nefiind doar un document al modului de trăi în stilul epocii medievale, el reprezentând un mod de viaţă umanist şi de modernitate lingvistică, oferind totodată şi sfaturi concrete despre cum să-ţi îmbunătăţeşti sănătatea, preţuind în acest mod viaţa. Mai multe detalii aici (taccuinistorici.it).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons