Top
ESSENCES

PIACENTINU ENNESE, BRÂNZĂ DE SICILIA

Piacentinu Ennese

Cunoscută și sub numele de “Piacentino din Enna”, brânza Piacentinu Ennese este un sortiment cu gust picant de șofran și piper – nuanța de culoare fiind una aurie – constituind una dintre cele mai originale brânzeturi din Sicilia (Italia).

piacentinu ennese

Brânza Piacentinu Ennese apare pentru prima dată întrun text atribuit faimosului istoric latin Gallo, cel care avea să descrie caracteristicile și procesele de producție ale unor brânzeturi fabricate cu șofran. În schimb, potrivit unor legende romantice locale, Roger al II-lea al Siciliei (rege din dinastia Hauteville în secolul al XI-lea), privindu-și soția tristă, a ordonat unui producător de lactate local să realizeze un sortiment de brânză terapeutică. După câteva experimente, producătorul de lactate a decis să adauge laptelui de oaie o cantitate mică de șofran, rezultatul fiind o brânză de culoare aurie neobișnuită și cu importante proprietăți de energizare (antidepresive). În ce privește originea numelui său, după cum se presupune, “Ennese” se referă la locul de origine al acestei brânze speciale, în timp ce termenul “Piacentinu” este asociat cu plăcerea deosebită de a mânca acest sortiment, alte ipoteze conducând către adjectivul “a plânge”, termenul referindu-se la petele mici care colorează partea interioară a brânzei – asemănătoare unor lacrimi. Datorită acestor particularități și importanței sale teritoriale, Piacentinu Ennese a intrat pe lista produselor DOP (Denumire de Origine Protejată), fiind totodată inclusă (și) pe lista produselor “Slow Food”. În ce privește producția de Piacetinu Ennese, aceasta este realizată cu laptele colectat de la rasele de oi locale. După acest proces, laptele se încălzește, se filtrează și depozitează în cutii speciale din lemn, denumită “tine” – în acest moment adăungânu-se șofranul, el fiind “topit” în apă pentru a facilita omogenizarea perfectă cu laptele.  Ulterior, se adaugă cheag pentru a permite coagularea laptelui (în aproximativ patruzeci și cinci de minute). În acest stadiu, brânza începe să capete formă, produsul fiind diluat în apă caldă și rupt în mici granule cu dimensiunea unui bob de orez – pentru a realiza acest proces fiind necesar un baston tradițional din lemn (denumit “rotula”). “Boabele” rezultate sunt colectate și așezate pe o placă de lemn (denumită “tavoliere”), în acest stadiu brânza fiind porționată. De asemenea, în acest moment este adăugat piperul și este plasată în coșuri de răchită, zerul fiind scurs prin presare manuală. După acest proces, coșurile sunt puse în cutii de lemn timp de trei/patru ore și, ulterior, sunt transferate în camere special timp de o zi – sărarea fiind realizată de două ori – la o distanță de zece zile – pentru a permite absorția perfectă chiar și în interiorul brânzei. În acest moment, Piacentinu Ennese – după o maturare de șaizeci de zile – este pregătită pentru a fi livrată clienților. Piacentinu Ennese este o brânză specială, în primul rând pentru aspectul și gustul său neobișnuit. Din punct de vedere estetic, brânza se prezintă cu o formă rotundă și crustă galbenă, tare, suprafața păstrând semnele coșului de răchită. În interior, brânza se prezintă cu o culoare galbenă, dar cu o textură mai moale decât la suprafață. De asemenea, în consistența brânzei pot fi observate mici orificii, mai întunecate, acestea datorându-se boabelor de piper negru. Gustul este unul neobișnuit și original, prezența sofranului și a piperului negru oferind brânzei o aromă picantă și originală, fără a fi prea puternic sau invaziv. Delicat și parfumat, gustul brânzei devine mai intens cu cât timpul de maturare este mai îndelungat.

În acest punct al descrierii noastre, ajungem la modul cum această brânză poate fi degustată, asocierea corectă fiind foarte importantă. Așadar, Piacentinu Ennese DOP este perfectă în asociere cu cele mai bune produse tradiționale din Sicilia. Consumată ca o brânză de masă, sortimentul poate fi asociat cu alte produse lactate – precum un Ragusano DOP, Pecorino Siciliano sau Caciocavallo Silano DOP – fiind în același timp un delicios ingredient pentru foarte multe rețete regionale. De exemplu, este adesea folosită pentru a îmbogăți supa de pui tradițională sau diferite alte feluri de mâncare, precum o “melanzana caponata”, dar poate fi asociată și cu alte meniuri mai complexe. De asemenea, brânza poate fi folosită rasă sau tăiată în felii subțiri, acestea fiind adăugate la un “Ciarbiddùzzu abbuttunàtu” tipic Sicilian. În fine, vinurile asociate acestei brânze speciale sunt cele roșii de Sicilia – precum un Nero d’Avola în nuanțe de rubin, intens, îmbogățit cu note fructate și picante – sortimentul Piacentinu Ennese constituind combinația perfectă pentru degustare.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons