Top
STORIES

PALAZZO AVINO, PERLA AMALFITANĂ

Situat pe faimoasa coastă Amalfi, Palazzo Avino este un superb hotel de cinci stele. Construcția datează din secolul al XII-lea, atunci când a fost ridicată pentru o bogată familie nobiliară, fiind inaugurat ca hotel în anul 1997. Amplasat în satul medieval Ravello, la aproximativ trei sute cincizeci de metri deasupra mării, Palazzo Avino oferă superbe priveliști asupra unuia dintre cele mai pitorești sate de pescari din zonă.

Reședința își are originile în secolul al XII-lea, la fel ca multe alte clădiri situate de-a lungul San Giovanni del Toro, ea făcând parte din cartierul aristocratic Ravello în timpul Evului Mediu și Renașterii – unele camere fiind păstrate încă din vremea construcției originale, precum lobby-ul sau o baie utilizată astăzi ca pivniță. Clădirea își datorează numele prosperei familii Sasso din Scala, descendenți ai Sfântului Romoaldo – fondatorul Ordinului Cistercian – și al Sfântului Dominico Sasso (cel care a creat Ordinul Dominican). Familia Sasso avea să stabilească la Ravello în jurul anului 1710, atunci când Domenico Diego a cumpărat ruinele Palazzo Sasso de la familia nobiliară Bonito, ulterior reședința fiind restaurată și adusă la strălucirea de altă dată. În 1756, fiul său – Andrea, a construit capela, dedicată Mariei Maddalena Penitente, aceasta fiind în acest moment lobby-ul hotelului (Andrea murind în anul 1758 fără moștenitor direct). Astfel, clădirea avea să fie abandonată până la începutul secolului al XIX-lea, atunci când a fost achiziționată de una dintre cele mai bogate familii din zonă: Camera. Este momentul când primii vizitatori celebri încep să sosească aici, printre ei amintind pe Francis Nevile Reid sau Richard Wagner. Când James Becket a cumpărat și reconstruit Villa Cimbrone în 1904, Ravello a început să atragă din ce în ce mai multe nume sonore ale epocii, printre care Virginia Woolf, E.M. Forster, Maynard Keynes, D. Lawrence sau Andre Gide. De altfel, potențialul turistic al zonei avea să fie sesizat de membrii familiei Camera și, după exemplul altor familii locale, au transformat reședința întrun cochet și elegant hotel. Anul 1928 avea să aducă proprietatea în mâinile familiei Vuilleumier, în următorii cincizeci de ani Palazzo Sasso fiind cunoscut drept Hotel Palumbo, printre oaspeți numărând Regi și Regine, aristrocrati, poeți și scriitori.

Un episod interesant avea să se petreacă în anul 1939, atunci când Italia a declarat război Franței, moment în care Ducesa Anna d’Aosta (soția Viceregelui Etiopiei) – născută în Franța – a fost aclamată îndelung de populația din Ravello atunci când a apărut pe terasa situată deasupra Grădinilor Principessa di Piemonte. De altfel, frumusețea și liniștea Palazzo Sasso a constituit o sursă de inspirație pentru numeroase personalități ale secolului al XX-lea; scriitorul Eduardo di Filippo a scris aici “Saturday, Sunday, Monday” pe una din terasele reședinței; Generalul Eisenhower a fost rezident aici în perioada când planifica atacul asupra Monte Cristo (1943); un alt cuplu celebru și-a petrecut o perioadă aici, este vorba de Ingrid Bergman și Roberto Rosellini. O epocă ce avea să ia sfârșit în 1978, an în care familia Vuilleumier renunță la Palazzo Sasso în favoarea Palazzo Confalone, reședința fiind închisă și abandonată în următorii nouăsprezece ani. Complet restaurant, Palazzo Sasso a fost deschis publicului în anul 1997, de data aceasta sub numele de Palazzo Avino – clădirea primind în sfârșit numele familiei care a construit-o cu secole în urmă. Practic, schimbarea numelui și transformarea ei în Palazzo Avino este ca o poveste de dragoste italiană – există pasiune, frumusețe și visare – toate acestea fiind îngemănate de-a lungul uimitoarei coaste Amalfi. De altfel, după cum menționa doamna Mariella Avino (Director General al Palazzo Avino), “Îmi place locația. Îmi place fiecare element al clădirii. Îmi place că am crescut aici… știu trecutul și prezentul său. Sunt încântată să scriu despre viitorul acestei reședințe (mai ales despre angajamentul tatălui meu și efortul de a reda strălucirea acestei proprietăți) cu toată pasiunea, inima și dragostea mea”, încheie dânsa. Dacă v-am trezit interesul pentru această proprietate, nu ne rămâne decât să vă îndreptăm către pagina oficială a hotelului (www.palazzoavino.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons