Top
TOSCANA

ORNELLAIA, ISTORIA UNUI SUPER TOSCAN

Dorința de a demonstra că orice fel de barieră în calea inovaţiei în poate fi doborâtă a fost principalul argument ce a stat la baza apariţiei numelui Ornellaia. Considerat unul dintre exponenţii “Renaşterii” vinului italian, Marchizul Lodovico Antinori, cu sprijinul oenologului maghiar Tibor Gal, a fondat această proprietate în 1981, inspirat de renumitele vinuri ale vărului său, Nicolo Incisa della Rochetta (Sassicaia) și ale fratelui său, Piero Antinori (Solaia).

Ornellaia

Prima recoltă Ornellaia a fost posibilă în 1985, iar crama modernă a fost ridicată în 1987, când proprietății originale i s-a adăugat și via din Bellaria, la nord de celebra “Alee cu Chiparoși” care a devenit emblematică pentru Bolgheri. Esenţa Ornellaia s-a format în creuzetul unui microclimat cu soluri combinate (marin, aluvionar și vulcanic), cu vânturi și temperaturi moderate, însorit și uscat, adiacent litoralului toscan de la Marea Tireniană și protejat de un lanț deluros de cealaltă parte. Situată în nordul regiunii Maremma, între Livorno și insula Elba, în apropiere de localitatea Bolgheri, proprietatea numără aproximativ 97 hectare, grupate în două vii distincte (cca 40 hectare în jurul cramei, restul mai la nord, în micro-terroirul Bellaria). În 1999, compania Robert Mondavi Winery a devenit acționar al cramei Ornellaia, însă, după o perioadă, a început o serie de negocieri cu o altă familie istorică din Toscana, Frescobaldi, pentru o asociere. În 2005, familia Frescobaldi devine unic proprietar al Ornellaia. Întreaga saga a fondării și preluării acestui domeniu de top este subiectul a numeroase articole și interpretări, devenind chiar și subiect de film și documentare (Mondovino). Dacă maghiarul Tibor Gal a fost cel care l-a asistat pe Marchizul Lodovico Antinori la înființarea domeniului viticol, astăzi oenolog este Axl Heinz, împreună cu consultantul Michel Rolland, implicat și el încă de la începuturi în această întreprindere viticolă. Cele cca 90 hectare deţinute de Ornellaia sunt împărțite în 50 de parcele plantate cu patru varietăți de struguri roșii – Cabernet Sauvignon și Merlot (cea mai mare parte a plantației), la care se adaugă Cabernet Franc, Petit Verdot – și trei varietăți albe (Sauvignon Blanc, Viognier și Petit Manseng). Vinul emblematic al cramei, Ornellaia Bolgheri DOC Superiore, un asamblaj de Cabernet și Merlot, a apărut pentru prima dată în 1985, devenind rapid un favorit al colecționarilor, astfel că de multă vreme toate sticlele se vând înainte ca vinul să fie produs. Pentru Ornellaia, fiecare ciorchine de struguri este verificat individual de două ori: odată pe mesele de sortare, după recoltare, și a doua oară înainte de a fi trimis la presă. Strugurii de pe fiecare parcelă sunt fermentați separat, considerându-se că fiecare “vin bază” reprezintă specificul respectivei parcele (de la sol la expunerea către soare, și desigur soiul de strugure).

Abia după un an de învechire în barrique “vinurile bază” sunt asamblate, respectându-se două criterii esențiale: să exprime stilul și spiritul elegant dorit pentru Ornellaia și totodată să exprime caracteristicile anului. Deoarece toți strugurii sunt tratați ca și când ar urma să facă parte din asamblajul Ornellaia, chiar dacă în amestecul final nu se pot regăsi toate vinurile bază, acestea ajung să constituie materialul de cea mai bună calitate posibilă pentru al doilea vin, Le Serre Nuove dell’Ornellaia. Acesta a început să fie produs din 1997, ca urmare a deciziei de selecționare și mai exigentă a vinurilor pentru Ornellaia în condițiile unei recolte cotate cu 5 stele (din 5 posibile). Din 1986, strugurii de pe câteva parcele însumând 7 hectare de Merlot sunt vinificați monovarietal, în primul an sub numele simplu de “Merlot”, iar de la a doua recoltă sub numele care a devenit deja sinonim cu cel mai scump vin al Italiei –Masseto. Din 1991 a apărut și al treilea vin roșu al cramei, Le Volte – un amestec de 50% Sangiovese cu Merlot și Cabernet Sauvignon. A fost creat cu scopul de a oferi consumatorilor o satisfacție izvorâtă din amestecul expresivității celor mai bune terroir-uri toscane împreună cu structura complexă și bogată a strugurilor din zona litorală. Regiunea în cadrul căreia Ornellaia creează vinuri are o istorie viticolă recentă, prin comparație cu zonele tradiționale consacrate ale Italiei. În 1974 și-a câștigat vizibilitatea internațională, în urma unei degustări organizată de revista Decanter în care un așa-numit “super toscan“ de 6 ani a cucerit sufragiile degustătorilor, întrecând Bordeaux-uri mult mai cunoscute. Au mai trecut 20 de de ani până a fost stabilită Denumirea de Origine Controlată Bolgheri. Spre deosebire de majoritatea Denumirilor de Origine din Toscana, unde Sangiovese este varietatea de struguri de bază, în Bolgheri Rosso și Bolgheri Rose, Sangiovese poate fi utilizat în proporție de maximum 70% în asamblaj, în caz contrar fiind clasificat ca vin cu Indicație Geografică Tipică. Cabernet Sauvignonul poate fi utilizat în proporții cuprinse între 10 și 80%, Merlot-ul până la 80% iar celelalte varietăți locale roșii până la 30%. Vinurile roșii cu DOC trebuie învechite cel puțin 2 ani. În ceea ce privește vinurile albe din această Denumire de Origine Controlată, sunt autorizate în asamblaje Trebbiano (10-70%), Vermentino (10-70%) sau alte varietăți locale, în proporție de până la 30% (sunt permise doar 2 monovarietale albe – Sauvignon Blanc și Vermentino – care trebuie să fie în proporție de cel puțin 85% în cupaj pentru a putea purta pe etichetă numele soiului). Text de: Valentin Ceafalau; mai multe detalii despre Super Toscane aici (www.vinimondo.ro).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons