Top
CARS

NERA, MOTOCICLETĂ IMPRIMATĂ 3D

Nera, o motocicletă “desenată” de NOWlab (o subsidiară a companiei germane BigRep) cu ajutorul unei imprimante 3D, a fost prezentată recent iubitorilor vehiculelor cu două roți. Apreciată de companie drept “primul vehicul internațional” realizat prin tehnica 3D, motocicleta electrică a beneficiat de noua tehnologie inclusiv în proiectarea anvelopelor, jantelor și a cadrului, precum și a scaunului.

Nera

Proiectată de Marco Mattia Cristofori și Maximilian Sedlak – în cadrul inovativului laborator BigRep/NOWlab – vehiculul reprezintă un exemplu al capacității companiei în utilizarea noilor materiale și tehnici. Modelul nu este încă pregătit pentru vânzare, Daniel Büning (Co-Fondator al companiei NOWlab) declarând că: “Nera ilustrează avantajele pe care imprimarea 3D le oferă în producția de piese, în special pentru componentele care sunt realizate în serii mici, prin reducerea timpilor de execuție și a costurilor, precum și limitarea dependenței față de lanțurile de distribuție și rețelele de furnizori”. Motocicleta a fost imprimată 3D prin utilizarea procesului FFF (fused filament fabrication), o tehnică care alimentează un filament continuu de material termoplastic aflat în mișcare. În plus, motorul este încorporat în partea din spate a cadrului, cu bateria montată într-o formă unghiulară, motocicleta Nera oferind anvelope fără aer, senzori încorporați și bare de protecție flexibile.

Nera

De asemenea, vehiculul dispune de un sistem de direcție cu opt articulații pivotante, jante cu greutate redusă, LED-uri încorporate cu reflector tipăriți 3D și structuri hexagonale puternice pentru elementele portante – precum roțile. “În construcția modelului Nera, ingienerii noștri nu au încercat să adapteze un model existent, ci pur și simplu au conceput o motocicletă – prin tehnologia FFF – de la zero, stabilind un punct de referință pentru un vehicul cu design creativ, rupând astfel limitele ingineriei mecanice tradiționale”, a menționat un reprezentant al companiei NOWlab. BigRep este creditată ca fiind prima companie care a utilizat tehnica 3D în producția de motociclete, în timp ce designerii și arhitecții săi au aplicat această tehnologie pentru o serie de alte noi produse. De asemenea, MIT a utilizat această tehnică pentru a crea anumite structuri pentru interioarele autovehiculelor, ceea ce a permis obținerea unor configurantii diferite prin mișcarea unui comutator. Mai multe detalii aici (www.bigrep.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons