Top
STORIES

MICHAEL DOUGLAS. BĂIATUL MINUNE

Nonconformist şi cu un talent ieşit din comun,  Michael Douglas este unul dintre puţini actori de la Hollywood care au reuşit să-şi depăşească…numele de familie. Michael Douglas este cel mai de succes actor – ca fiu al unui mare actor. Ochii, faţa, părul, vocea, aproape totul ne aminteşte de tatăl său. Cea mai mare parte din viaţă a fost comparat cu Kirk Douglas, deşi nu şi-a dorit niciodată acest lucru.

Ce început pentru un actor! Este însă o sabie cu două tăişuri, spunea criticul David Thomson, să-l ai pe Spartacus drept tată. Dar, la fel ca Charlie Sheen şi Kiefer Sutherland, Michael Douglas este unul dintre cei care şi-a depăşit numele familiei. O prezență cu adevărat extraordinară pe micul ecran, mereu elegant şi cu replici bune aşa şi-a ţinut fanii cu sufletul la gură decenii întregi: cu o podoabă capilară impunătoare, obrajii pătrunzători, voce dură şi de cele mai multe ori ironic, Michael seamănă mai degrabă cu Jack Nicholson, decât cu tatăl său. După un debut timid, marcat de moştenirea grea lăsată de celebrul lui tata, Michael  şi-a construit în timp, o carieră de invidiat, impunându-se ca actor de succes, producator remarcabil şi unul din cei mai mari investitori de la Hollywood. Kirk Douglas şi Diana Dill, părinţii lui Michael s-au despărţit când acesta avea 7 ani. (Douglas a susţinut mereu că drumurile între casa mamei sale din Connecticut şi cea a tatălui din LA i-au dezvoltat capacitatea de a se transforma şi de a se modela). Douglas renunţă la Yale şi merge la University of California în Santa Barbara, unde se împrieteneşte cu Danny DeVito. Succesul producătorului Douglas a venit însă mai devreme, succesul actorului, mai târziu. Ca producător, a ştiut să creeze cuplurile perfecte şi să îmbine gustul și ingeniozitatea. Astfel, i-a adus împreună pe regizorul ceh Milos Forman şi Jack Nicholson într-o adaptare a romanului scris de Ken Kesey, la care tatăl său deținea drepturile. Filmările au fost făcute în spitalul de boli mentale din Salem, Oregon, locul în care se petrece şi acţiunea romanului, din distribuţie făcând parte şi câţiva pacienţi. Filmul One Flew Over The Cuckoo’s Nest a devenit una dintre peliculele de referinţă ale cinematografiei americane. A fost primul film care a câștigat premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii (cel mai bun film, actor, actriță, regizor, scenariu).

Serialul Tv, The Streets of San Francisco realizat în anii ’70, este cel care i-a adus celebritatea lui Michael ca actor. A urmat “Romancing the Stone” (1984), în care a jucat alături de prietenul său Danny DeVito, un rol pe care l-a interpretat în stilul lui Kirk. Se defineşte şi redefineşte ca persoană în anii ’80, un deceniu marcat de paranoia şi kitsch. Pentru Douglas irmează două thrillere de succes, Fatal Attraction şi Basic Instinct. Fatal Attraction, în care joacă alături de Glenn Close s-a dorit o poveste comercială cu sex şi suspans, dar a avut un neaşteptat impact sociologic. La vremea respectivă, moraliştii au luat poziţii ferme vâzănd în peliculă un avertisment pentru cei care, prin legaturi întâmplătoare, îşi pun în pericol familia. Unul din filmele de referinţă din cariera lui Michael Douglas, rămâne Basic Instinct. Pelicula în care Michael joacă rolul politistului nonconformist, a stârnit multe scandaluri din cauza scenelor erotice. În acel moment pentru el, Sharon Stone a fost “partida secolului”, (prerea ei fiind însă mai…reţinută). În 1987, apare în Wall Street, un film care definește o serie de conflicte legate de moralitate, punând bogăția și puterea față în față cu simplitatea și onestitatea. Pelicula îi aduce faţa în faţă pe actorii Martin şi Charlie Sheen, care şi în film interpretează roluri tată-fiu. Personajul interpretat de Douglas (Gordon Gekko, un om de afaceri de succes și foarte bogat, dar în același timp fără nici un fel de scrupule) a influenţat puternic persoane precum Pat Bateman sau Jordan Belfort şi cine ştie câţi “băieţi de oraş” din toală lumea. ” Lăcomia, în lipsa unui alt cuvânt este bună…

Articolul integral in numarul 23 al The Gentleman’s Journal.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons