Top
STYLE

LOUVRE ABU DHABI, DEBUT ÎN NOIEMBRIE

La început a fost doar un zvon, însă, după ani de aşteptare, instituţia de artă “Louvre Abu Dhabi” urmează să-şi deschidă porţile. Construcţia viitorului muzeu, începută în anul 2012 – şi proiectată de Jean Nouvel – se pare că se încheie în perioada următoare, data oficială a inaugurării acestuia fiind pe 11 noiembrie (a.c.).

Astfel, domul cu acoperiş argintiu – ridicat pe insula Saadiyat – îşi va face debutul, oferind călătorilor în zonă o scuză perfectă pentru a petrece sărbătorile de iarnă în Golf. În interior, muzeul – cu al său tavan spectaculos, realizat din peste 8000 de stele metalice, dispuse într-un model geometric complex – urmează să expună o colecţie permanentă, acoperind întreagă existență a omenirii, de la obiecte preistorice şi până la lucrări de artă contemporană. Religiile universale, maternitate şi ritualuri funerare întâlnite de-a lungul existenţei umane, alături de schimburile artistice derulate pe rutele comerciale din perioada medievală şi modernă, sunt doar câteva dintre temele pe care vizitatorii vor putea să le exploreze, alături putând regăsi lucrările unor artişti precum Manet, Mondrian sau Gauguin.

Desigur, există câte ceva pentru fiecare – aceasta fiind şi ideea – muzeul intenţionând să găzduiască o expoziţie inaugurală sub numele de “From One Louvre to Another: Opening a Museum for Everyone”. Noul muzeu este un proiect ambiţios, insula Saadiyat din Abu Dhabi fiind estimată la o sumă de aproximativ 27 de miliarde dolari, aceasta urmând să fie în cele din urmă casă pentru o serie de muzee importante, precum Frank Gehry’s Guggenheim Abu Dhabi, Norman Foster’s Zayed Naţional Museum sau Zaha Hadid’s Performing Arts Centre. Un district cultural putem spune, această zonă aflându-se în plină expansiune, aici regăsind deja hoteluri de lux precum Rosewood Abu Dhabi şi Four Seasons Hotel Abu Dhabi (situate pe insula Al Maryah), ambele prezentând o serie de colecţii de artă private. Mai multe detalii aici (louvreabudhabi.ae).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons