Top
LIFE & ARTS

INTRARE LIBERĂ LA MUZEELE TOSCANE

Muzee Toscane

Începând cu 1 iulie 2014, muzeele de stat din provincia Toscana au intrarea liberă în prima duminică a fiecărei luni. Cu toate acestea, nu toate muzeele au dorit să facă parte din această inițiativă, existând încă multe altele care nu sunt incluse în acest program. De asemenea, există și muzee private care au acceptat să introducă inițiativa în programa de vizitare. Țînând cont de acestea, vă supun atenției o scurtă listă cu muzeele ce pot fi vizitate pe parcursul unei vacanțe în regiunea Toscana.

Muzee Toscane

Firenze – Voi începe cu capitala regiunii, aici având posibilitatea de a vizita un număr important de muzee, majoritatea dintre ele fiind incluse în cadrul acestei inițiative. Printre ele, Galeriile Uffizi și Muzeul Bargello (el dispune de o colecție incredibilă de sculpturi renascentiste) și Muzeul Arheologic (aici regăsind o colecție impresionantă de artefacte din perioada Etruscă, Romană si Grecia  Antică). Un punct interesant al acestui muzeu îl reprezintă colecția de antichități din Egiptul Antic, secțiunea oferind publicului a doua cea mai mare colecție de obiecte egiptene după Muzeul din Torino. O altă opțiune o constituie Villa Medici din Castello (să nu uităm că această familie a condus timp de secole destinele orașului și al regiunii Toscana) și splendidelor lor grădini, reședința fiind situată în afara orașului Firenze.

Muzee Toscane

Arezzo – Provincia di Arezzo este locul perfect pentru călătoriile în diversele epoci care au marcat istoria regiunii, patrimoniul moștenit fiind unul extrem de bogat. Zona arheologică din Cortona introduce oaspeții în universul funerar al Etruscilor, alături de urmele civilizațiilor de dată mai recentă. De asemenea, Muzeul Național Arheologic “Gaio Cilnio Mecenate” – Arezzo – este locul perfect pentru a admira unele dintre cele mai frumoase obiecte de artă Etrusce, precum și piese din epoca Romană. Pentru un salt în timp, vă îndrumăm către “Vasari House Museum”, o reședințp dedicată faimosului pictor renascentist Giorgio Vasari (el fiind născut în orașul Arezzo).

Muzee Toscane

Grosseto – Ca și Arezzo, provincia Grosseto este renumită pentru urmele civilizațiilor antice, zeci de situri Etrusce fiind la dispoziția turiștilor care aleg să viziteze această zonă. Vetulonia, unul dintre cele douăsprezece orașe importante care formau “Liga Etruscă” și zona arheologică din actualul Castiglione della Pescaia, își prezintă trecutul istoric prin descoperirile realizate de Isidoro Falchi la finalul anilor 1800. Un alt sit demn de vizitat este Roselle, situat în afara orașului Grosseto, unul dintre cele mai importante orașe din Etruria. De asemenea, “Muzeul Arheologic” și orașul Cosa (situat pe coasta Orbetello), evidențiează istoria romană a acestei regiuni, orașul fondat în anul 273 î.Hr. oferind nenumărate artefacte foarte bine conservate.

Muzee Toscane

Livorno – Provincia Livorno include atât partea continentală, cât și splendida Isola d’Elba – locul unde Napoleon Bonaparte a fost exilat în anul 1814. Cele două reședințe (Villa S. Martino și Palazzina dei Mulini) sunt deschise publicului în mod gratuit în prima duminică a fiecărei luni. Pentru cei care le trec pragul, există posibilitatea de a admira o parte din biblioteca pe care Împăratul Francez a adus-o pe insulă, precum și o colecție de stampe din secolul al XIX-lea. În Livorno, Muzeul Civic “Giovanni Fattori” conservă multe picturi din secolele XIX și XX, în special cele care au aparținut școlii Macchiaioli, în timp ce noul Muzeu al Orașului evidențiează istoria orașului Livorno, peste șase sute de lucrări de artă, piese arheologice și alte obiecte neprețuite.

Muzee Toscane

Pisa – Provincia Pisa adăpostește, desigur, celebrul Turn Înclinat, alături de acesta având ocazia să vizitați “Grădina Botanică” – cea mai veche grădină universală din lume. La doar zece kilometri de Pisa, în Calci, regăsiți Certosa (un schit fondat în anul 1366) – locul unde puteți explora istoria călugărilor Cartuzieni – ce au trăit aici până în anul 1972. Pentru cei care doresc să afle mai multe informații despre istoria medievală a regiunii, ei trebuie să se întoarcă în Pisa, aici putând să admire o colecție impresionantă de picturi și sculpturi din secolele XII și XV (în cadrul Muzeului San Matteo).

Muzee Toscane

Pistoia – Unul dintre cei mai iubiți poeți italieni (Giuseppe Giusti) s-a născut în provincia Pistoia, în Monsummano Terme, orășelul fiind locul unde turiștii au ocazia să viziteze un muzeu dedicat lui – casa în care G. Giusti a copilărit. Un alt punct de atracție îl reprezintă Fortăreața Santa Barbara, o incursiune fabuloasă în trecutul acestui oraș, fiind locul unde o să aflați modul cum Florența a preluat controlul în anii 1500 asupra cetății. Pentru o experiență mai bogată, sugestia mea este aceea de a vizita Muzeul Civic din centrul orașului, acesta găzduind lucrări de artă religioasă din bisericile și schiturile din provincie, precum și o serie de picturi realizate în decursul secolelor (până la anul 1800).

Muzee Toscane

Prato – O mică provincie ce nu dispune de prea multe muzee, însă, demn de reținut, s-a alăturat înțiativei de a permite turiștilor să viziteze gratuit muzeele aflate pe teritoriul său. Și fiindcă mă refer la astfel de reședințe, trebuie menționată Villa Medici din Poggio a Caiano, o vizită la această vilă spectaculoasă vă v-a introduce în lumea celei mai puternice familii Florentine, cea care a condus timp de secole destinele provinciei Toscana – Familia de Medici. Aveți ocazia să vă documentați asupra vieții plantelor și, mai ales, să admirați picturi ce înfățișează fructe (azi dispărute).

Muzee Toscane

Siena – Unul din splendidele orașe ale provinciei Toscana, trecutul istoric și muzeele incredibile fac din acest oraș unul deosebit de căutat. Pinacoteca din Siena este una dintre cele mai bine dotate, o multitudine de picturi renascentiste (din cadrul școlii Sienese) fiind disponibile pentru a fi admirate. Dacă doriți să aflați din trecutul orașului, mergeți la Muzeul de Arheologie din Chiusi, aici având ocazia să admirați artefacte Etrusce, Romane și Longobarde, toate fiind originare din această zonă, timp în care puteți vizita și necropola Poggio Renzo (o masivă locație Etruscă ce a fost escavată la mijlocul anilor 1800). Închei acest articol cu deja tradiționalul – A Presto! Text de: Mihai Leonard.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons