Top
WATCHES

HYSEK COLOSSAL GRANDE COMPLICATION

Colossal, cel mai ambiţios proiect realizat de manufactura Hysek în peste zece ani, sărbătoreşte cu stil cei douăzeci de ani ai Casei, precum şi a zecea aniversare a uneia dintre creaţiile originale ale lui Hysek, Colosso. Hysek a lansat “Colossal”, o piesă Grande Complication, la BaselWorld 2017. D oar opt sunt fabricate, cu un un calendar perpetuu în care fiecare afişaj foloseşte un contor numeric. Această Superlative Grande Complication de la Hysek conţine peste 1.000 componente, dezvoltarea ei a durat trei ani de şi ea este protejată de mai multe cereri de brevet.

Prezentat pentru prima dată la BaselWorld 2017, Colossal întruchipează o viziune avansată a orologeriei, reunind trei concepte mult apreciate de Hysek: Orele săritoare, un Calendar perpetuu săritor şi o Fază lunară tridimensională. Împreună, ele aduc la viaţă unul dintre cele mai complexe display-uri liniare verticale construite vreodată, oferind unul dintre cele mai lizibile calendare perpetue actuale. Pentru afişajele liniare – în special cele care implică un mecanism cu sărituri – puţine lucruri sunt din punct de vedere tehnic imposibile. Principala dificultate cu afişarea orelor şi minutelor a fost aceea de a transpune un afişaj plat pe sistemul bazat pe cilindi cu numere. Acest lucru implică trecerea de la un afişaj circular folosind dispozitive plate de afişare la un afişaj liniar ce foloseşte afişaje verticale. Odată depăşită dificultatea de trecere, Hysek a pornit apoi să rezolve una dintre cele mai insidioase provocări cu afişajele cu cilindri: trecerea orei de la 23:59 la 00:00. Din punct de vedere logic, cilindrul de oră (“3” în 23:59) ar trebui să-şi continue mersul său, prin afişarea unui 4, dar acest lucru ar duce la afişarea timpului inexistent de 24:00, urmat în mod inevitabil de alte ore fanteziste. Pentru a evite acest lucru, Hysek a dezvoltat un sistem exclusiv, primul de acest fel din lume. Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, cilindrul se mişcă discret de la “3” la “9”, ceea ce îi va permite să poată sări la timp la “0”, astfel încât miezul nopţii să fie afişat corespunzător. Pe măsură ce se apropie momentul miezului nopţii, are loc un scenariu mecanic demn de un automaton. Braţele, pârghiile şi angrenajele se pun în poziţie, astfel încât discurile celor două ore să se rotească simultan la miezul nopţii. Saltul spectaculos este rezultatul final al unui proces mecanic care începe mult mai devreme, asigurându-se astfel că spectacolul de la miezul nopţii este perfect coordonat.

Pentru sistemul de rotire înainte şi înapoi firma Hysek a depus un brevet. Ocupând un loc central în calibrul WH80 al lui Colossal, faza lunară nu putea să se mulţumească cu rezolvările tradiţionale atunci când toate complicaţiile din jur erau atât de inovatoare şi dezvoltate special pentru această piesă. În acest afişaj, Luna însăşi este fixă şi înconjurată de o cupolă în rotaţie permanentă. Ca rezultat apare un afişaj care cuprinde două părţi: Luna în mijloc şi o cupolă deasupra ei. Pe măsură ce această cupolă se învârte, ea descoperă treptat diferitele faze ale Lunei. Cupola completează o rotaţie completă de 360 ??° în 29,5 zile, cu regularitatea ciclului lunar real. Acest design a reprezentat o dublă problemă. Primul aspect a implicat, de fapt, inventarea în primul rând a unei faze lunare de acest tip; nici o astfel de complicaţie nu a fost vreodată inventată. Celălalt aspect al problemei a fost că această complicaţie nu implică pur şi simplu un disc rotativ, ci o cupolă întreagă. Ca rezultat, a trebuit să se dezvolte un sistem adecvat pe rulmenţi ceramici. Colossal prezintă şi alte trei complicaţii: două fuse orare, o rezervă de mers şi un indicator de zi şi de noapte. Hysek a îmbrăcat orele, minutele şi complicaţiile calendarului în negru, în timp ce celelalte complicaţii sunt acoperite cu rodiu. Afişajul GMT are forma unui disc amplasat deasupra cilindrului sezonier, alimentat de arborele vertical pe care se roteşte cilindrul.

Această soluţie economiseşte o cantitate considerabilă de spaţiu şi este în conformitate cu codurile stilului lui Colossal – fără a adăuga o complexitate mecanică deosebită. Complicaţia GMT are exact acelaşi diametru ca şi cilindrul, ca şi cum cei doi ar lucra în tandem, în timp ce în realitate ei sunt separaţi din punct de vedere tehnic. Indicatorul de rezervă de mers şi indicatorul sezonier zi-noapte sunt afişate pe partea laterală a ceasului, prin două ferestre din cristal de safir. Acest afişaj lateral este o caracteristică moştenită de la Colosso, pe care Hysek îl foloseşte din nou cu mândrie, oferindu-i o nouă viaţă, mai creativă şi mai tehnică. Afişajul în cauză îmbunătăţeşte aspectul tridimensional al lui Colossal. Colossal este reglat de un turbion zburător, nu în ultimul rând pentru calităţile sale estetice. Cuşca turbionului este asamblată pe rulmenţi cu bile ceramice. Pentru un confort optim, Hysek a ales un mecanism automat de întoarcere, care foloseşte un micro-rotor din platină. Acest material este pe atât de rar pe cât este de preţios, oferind un moment excelent de inerţie pentru dimensiunile sale. În plus, două barilete, dispuse unul lângă altul, lucrează în paralel, oferind o rezervă de mers de 42 de ore. Întoarcerea şi descărcarea, în acelaşi timp, oferă suficientă putere pentru a declanşa toate funcţiile – deosebit de importantă atunci când diferiţi cilindri cu numere trebuie să comute în acelaşi timp. Materialul constituie preluare de la (www.ceasuri.ro/Hysek/17-hysek-colossal.htm).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons