Top
STYLE

GRECIA, REȘEDINȚĂ ÎN INSULA KEA

Grecia – o țară aleasă de mulți dintre dumneavoastră drept destinație de vacanță. Cum deja ofertele de vară sunt puse în vânzare, am ales să vă prezintă o reședință – construită recent – ce poate constitui viitoarea destinație de petrecere a vacanței. Ridicată în partea muntoasă a insulei Kea (Tzia), reședința este parțial înglobată într-un deal, fațadele beneficiind de ferestre de mari dimensiuni care oferă splendide priveliști asupra Marii Egee.

Ridicată sub îndrumarea studioului “En Route Architecs”, construcția este denumită “Parallel House” și se dorește a fi o destinație retrasă, înconjurată de natura sălbatică a insulei. Topografia înclinată a locului a arătat încă de la început modul cum urma să fie construită reședința, aceasta fiind poziționată paralel cu marea – pentru a profita din plin de superbele peisaje oferite de locație. Clădirea dispune de o serie de spații exterioare și interioare, aranjate liniar, astfel încât toți care sunt cazați aici să poată admira pesisajul și marea. Robustă, cu o formă monolitică din beton expus, clădirea a fost concepută ca o interpretare modernă a unei locuințe tradiționale din piatră. “Parallel House a fost concepută ca un contrast puternic, dar minimal cu peisajul înconjurător”, a explicat un reprezentant al studioului de arhitectură (condus de Katerina Kourkoula și Hannes Livers Gutberlet). “Prin acest contrast, accentul este pus pe experiența maximă a peisajului însuși”. Un patio aflat la unul din capetele reședinței este flancat de ușile glisante care te conduc în interior.

Toate funcțiile de serviciu ale proprietății sunt situate în partea din spate a casei, scopul fiind acela de a permite mișcări neobstrucționate (de-a lungul clădirii) și vederi între camere și zonele exterioare. Între spațiul destinat servirii mesei și un dormitor (situat în partea opusă a clădirii) se află o terasă acoperită (cu duș încorporat) cu vedere spre zona înconjurătoare. Zonele de locuit beneficiează de uși glisante, acestea putând fi retrase pentru a conecta camerele cu verandele umbrite. Pereții și tavanul casei sunt ridicate prin utilizarea aceluiași beton expus (utilizat și în exteriorul construcției), oferind o legătură între spațiile interioare și exterioare. De asemenea, arhitecții au utilizat metode tradiționale pentru încălzirea și răcirea clădirii, un exemplu fiind oferit de coridorul încastrat în spatele casei – acesta având rolul de a canaliza briza spre interior. Totodată, apă de ploaie este colectată cu ajutorul unui rezervor special – poziționat în interiorul clădirii – în timp ce panourile solare ascunse în peisaj oferă suficientă energie pentru ca această reședință să funcționeze autonom în afara rețelei clasice de distribuție a energiei electrice. – Foto: Yiorgis Yerolymbos

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons