Top
STYLE

GHID PENTRU PĂLĂRIILE PANAMA

Chiar dacă astăzi, pălăriile nu mai sunt un element obligatoriu al garderobei unui bărbat, din multitudinea opţiunilor în perioada iernii, există într-adevăr o pălărie de vară care a trecut testul timpului: pălăria Panama. Pălăria Panama este de cele mai multe ori de culoare deschisă, fin impletită şi realizată din paie toquilla, o plantă de palmier provenită din America de Sud.

O altă curiozitate este că numele pălăriei implică faptul că originile acestei podoabe celebre, se află în Panama, însă pălăria a fost întotdeauna produsă în Ecuador. Acolo este cunoscută sub numele de “sombrero de paja toquilla” ori “the straw hat” (pălărie de paie), iar eleganţa, forma şi calităţile vaporoase o fac alegerea perfectă pentru o zi fierbinte de vară, prin urmare, dulapul oricărui bărbat trebuie să găzduiască prezenţa unei pălării atât de reprezentative pentru sezonul călduros. Pălăriile sunt ţesute în Ecuador încă de la începutul secolului al XVII-lea, când au fost purtate şi comercializate la nivel local. Industria însă a crescut considerabil şi constant, iar pălăriile s-au răspândit în anii ce au urmat, până în secolul al XIX-lea, Ecuador exporta pălăriile în Europa, America şi Asia. Un detaliu extrem de interesant al istoriei acestei  pălării, este chiar numele şi provenienţa. Povestea spune ca încă din 1834, căutătorii de aur care se îndreptau spre California prin Panama, au achiziţionat în număr mare, deja vestitele pălării, iar în lipsa informaţiei, le-au numit “Panama Hats”. Fluxul continuu de mineri care traversau Panama, înaintea construirii Canalului Panama, au susţinut termenul şi implicit popularitatea pălăriei, însă în SUA, podoaba capilară a atins audienţa abia la începutul secolului XX, când un fotograf l-a surprins pe cel de-al douăzeci şi cincilea şi douăzeci şi şaselea preşedinte al Americii, Theodore Roosevelt, purtând faimoasa pălărie în timp ce supraveghea construcţia Canalului Panama. În secolul XX, interesul pentru pălăriile Panama s-a extins în rândul vedetelor de cinema, politicienilor, ori figurilor influente ale modei, surprinse purtând accesoriul în diverse scenarii.

Enumerăm aici câteva nume, precum Hercule Poirot (detectivul remarcabil creat de Agatha Christie), Robert Redford în “Marele Gatsby” ori Gregory Peck în “To Kill a Mockingbird”, acestea fiind doar câteva din personajele care au îmbrăţişat designul pălăriei Panama. În prezent, industria autentică de pălării Panama este centrată în jurul oraşului Cuenca, Ecuador, unde producţia se concentrează mai mult pe cantitate decât pe calitate şi asta deoarece există o cerere mare, iar firmele nu pot face faţă altfel. Fabricile mari produc cu miile şi le comercializează în întreaga lume, iar în cazul în care întâlniţi o pălărie etichetată ‘pălărie autentică Panama’, probabil că provine dintr-una din fabricile din Cuenca, cele mai renumite fiind Montecristi sau Calle Pilé. Când vorbim despre procesul de creare al pălăriilor, menţionăm că în fază incipientă, pălăriile erau ţesute manual, iar fiecare piesă era unică în felul ei, căci nu se respectau nişte standarde exacte. Ca în majoritatea cazurilor, cererea a condus inevitabil către industrializarea procesului de fabricare a pălăriilor, iar acum, cele mai multe sunt ţesute cu ajutorul maşinăriilor moderne. Chiar dacă producţia pălăriilor Panama este mai degrabă neinteresantă, ţesutul manual rămâne o artă fascinantă, o artă pe cale de dispariţie, care merită să fie apreciată pe deplin. În anul 2012, ţeserea manuală a pălăriilor Panama a fost adăugată pe lista patrimoniului cultural intangibil UNESCO, lucru care aduce o recunoaştere însemnată şi bine meritată. Procesul începe cu alegerea paielor, care se găsesc doar în pădurile ecuatoriale din Ecuador şi precum nişte struguri rari, cele mai bune plante toquillas (de unde provin paiele folosite pentru fabricarea pălăriilor) cresc într-un microclimat ideal. Inima plantei, “cogollo”, este materialul perfect pentru realizarea pălăriei Panama, la cel mai înalt nivel de calitate. Pentru o singură pălărie pot fi necesare zeci de astfel de ‘inimi de plante’, iar fiecare este recoltată manual din plante sălbatice ale pădurii ecuatoriale. Tulpinile plantelor sunt separate manual şi fierte, apoi uscate. Odată uscate, fibrele sunt albite în sulfur şi fum, iar mai apoi sunt despicate în fire subţiri şi fine. Ţesutul începe cu partea centrală a pălăriei, coroana, continuându-se spre exterior într-un model circular.

Posibilităţile de ţesere includ ‘liso’ herringbone şi modelul diamant, ‘brisa’, însă deseori ţesătorii favorizează “liso’’ datorită aspectului elegant, în timp ce ţesătura ‘brisa’ este aleasă de producătorii mari din motive economice. Odată ce coroana este terminată, este aşezată pe un trepied de talie mare şi acoperită cu un model care îi dă formă de coroană. În momentul în care ţesutul se extinde iîn afara blocului ce dă formă pălăriei, ţesătorul va aşeza mai multe astfel de forme, de asemenea o pernă de mici dimensiuni, ca mai apoi să se folosească de greutatea corpului pentru a susţine ţesutul în sine. Este o artă istovitoare, fiecare pălărie poate dura luni până ce este finalizată, iar recordul este de 8 luni pentru crearea celei mai detalitate podoabe Panama. Când ţesutul pălăriei se îndreaptă către margini, ea este trimisă unor artizani care se ocupă strict de detalii, preluând îndatorirea migăloasă a creaţiei. De multe ori, pălăriile sunt clasificate ca “Montecristi fino” sau “Montecristi superfino”, iar mulţi comercianţi furnizează note numerotate de la 1 la 20, însă aceştia nu sunt termeni universal recunoscuţi. Această notă doreşte a releva calitatea ţestului şi materiei prime folosite în crearea pălăriei Panama, dar din păcate, aceşti termeni nu sunt clar definiţi şi astfel pot fi folosiţi pentru a oferi o informaţie mincinoasă în ce priveşte calitatea. Specialiştii, ori doar iubitorii acestor podoabe superbe, au găsit un alt criteriu în urma căruia puteţi verifica producţia pălăriei deţinute. Numărul cercurilor concentrice –vueltas- care se găsesc pe coroană atunci când pălăria este ţinută împotriva soarelui, ori altei lumini intense. Cu cât există mai multe cercuri, cu atât eşti în posesia unei adevărate opere de artă. Pentru achiziţionarea unei pălării Panama, verificaţi întotdeauna ţara de origine şi asta deoarece numele de ‘pălărie Panama’ nu este unul reglementat, aşa că veţi întâlni numeroase produse care folosesc culoarea albă similară şi de asemenea o bandă neagră tradiţională, chiar dacă nu sunt făcute în Ecuador. Este bine să cumpăraţi de la un comerciant care deţine o reputaţie pentru vânzarea pălăriilor şi care este legitimat să vă răspundă întrebărilor.

Foto: Arhiva/Optima Hat;

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons