Top
STORIES

EXPERIENȚĂ VIP DESPRE ISTORIA ARTEI

Roma Experience

“Roma Experience” reprezintă una dintre cele mai noi atracții ale “Cetății Eterne”, experiența oferind acces la operele lui Caravaggio, precum și la cei care le restaurează. Există o mulțime de modalități prin care fiecare dintre dumneavoastră poate explora arta și cultura în Roma – de la un tur privat prin interiorul Vaticanului și până la colecțiile renascentiste regăsite în cele mai renumite hoteluri ale orașului. Dar pentru adevărații iubitori de artă, “Restoring Caravaggio” – cel mai recent turneu VIP al operatorului de lux “Roma Experience” – oferă o viziune asupra istoriei bogate a orașului, precum și modul prin care restauratorii utilizează tehnologiile de ultimă oră în refacerea impresionantelor opere de artă.

Biserica Sfântul Augustin - Madonna dei Loreto

După cum sugerează și numele, turneul (ce se întinde pe parcursul a trei ore și costă aproximativ 280 de dolari/persoană) se concentrează asupra principalelor opere baroce ale lui Caravaggio (aflate în Roma). Itinerariul pornește de la o primă privire în situ, începând cu Piazza del Popolo, locul unde un ghid local va introduce micul grup de oaspeți în arta secolului al XVII-lea, cele două opere “Răstignirea Sfântului Petru (1601) și “Convertirea pe drumul Damascului (1601) putând fi admirate pe zidurile Capelei Cerasi din Santa Maria del Popolo. De acolo, ei vor face o scurtă escală la biserica Sfântul Augustin din Piazza Navona, aici regăsindu-se lucrarea “Madonna dei Peregrini” – cunoscută și sub numele de Madonna de Loreto – una dintre cele mai iubite lucrări ale artistului și, în momentul finalizării ei, printre cele mai controversate opere de artă. În plus față de evidențierea capacității lui Caravaggio de a împinge arta religioasă la un nivel mult mai uman și relativ (de aici și controversa), această piesă necesită o muncă extrem de migăloasă din partea restauratorilor din cadrul “Merlini-Storti Restoration Lab”, oaspeții fiind introduși într-o lume complet necunoscută, oferindu-le una dintre cele mai spectaculoase experiențe. Astfel, după vizitarea bisericii San Luigi dei Francesi, pentru a vedea unele dintre cele mai renumite lucrări ale lui Caravaggio – Chemarea Sfântului Matei (1599/1600) și Martiriul Sfântului Matei (1599/1600) – oaspeții vor primi acces exclusiv la atelierele Merlini-Storti.

Fondat în 1989 de Valeria Merlini și Daniela Storti, laboratorul a devenit unul dintre cei mai importanți restauratori din Italia, publicul fiind răsplătit prin redarea turistică a unora dintre cele mai complexe piese de artă, precum lucrările lui Caravaggio, Tintoretto sau frescele lui Rafael (cele care împodobesc apartamentele papale), operele beneficiind de opulența de odinioară. Acolo, oaspeții vor descoperi cât de minuțioasă poate fi arta restaurării (uneori chiar controversată – a se vedea “Salvator Mundi” a lui Da Vinci) – urmărind artizanii în timp ce curață de reziduri vechile picturi, un proces obositor care nu poate fi realizat decât după teste extinse pentru a se găsi substanța chimică exactă care urmează să fie îndepărtată, fără a fi afecta munca neprețuită de dedesubt. De asemenea, oaspeții vor primi sfaturi în ce privește culorile utilizate în cursul acestor restaurări, scopul fiind acela de a înțelege modul cum au fost realizate picturile originale în urmă cu multe secole. O altă facilitate o reprezintă posibilitatea de a vizualiza operele de artă sub razele X, descoperind astfel modalitatea prin care se poate reda strălucirea originală a acestor piese neprețuite. Atât ghidul, cât și experții “Merlini-Storti Restoration Lab” sunt la dispoziția vizitatorilor, ei putând să răspundă la întrebările acestora – în special despre procesul complicat de restaurare și modul cum aceste opere sunt readuse la viață. Mai multe detalii aici (www.romaexperience.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons