Top
ESSENCES

ECHILIBRUL PERFECT, CUVÉE 356

Tement este unul dintre cei mai cunoscuți și mai căutați viticultori din Austria. În anii 80, tatăl său, Manfred, a transformat podgoria familiei din landul sudic Styria într-o afacere de succes. Când vine vorba despre gustat dar și despre creeat o cuvée – cu alte cuvinte, un vin perfect echilibrat amestecat cu o combinație de diverse varietăți care sunt chiar mai rafinate decât componentele sale individuale – abilitățile lui Manfred Tement sunt aproape legendare. Și, în unele cercuri, se spune că fiul său, Armin, ar avea un talent chiar și mai mare decât al tatălui său.

Cuvée 356

Astăzi, cel mai tânăr Tement lucrează la un amestec foarte special. Diverse sticle de vin au fost aranjate pe un butoi vechi de lemn, în fața sa. Chiar lângă el se află Alexander Baron von Essen, unul dintre cei mai prestigioși importatori de vin ai Germaniei, și Holger Schramm, sommelier și managerul restaurantului Christophorus, al lui Porsche, din Stuttgart. Ei sunt aici în pivnița de vinuri a lui Tement pentru a fi alături de tatăl lui Armin, Manfred, și de Josef Arweck, vicepreședinte al Porsche Communications, pentru a decide ce gust ar trebui să aibă vinul produs special pentru Porsche. Ocazia pentru această creație exclusivă de vin este una festivă: la începutul verii anului 1948, prima mașină sport a brandului – proiectată de către Ferry Porsche, fiul lui Ferdinand Porsche – și-a făcut debutul pe șosea. Pentru a marca această aniversare, compania a decis să comande propriul său vin: Cuvée 356. Și pentru că Ferry Porsche era austriac și Porsche 356 “No. 1” Roadster a fost produs în Gmünd, Carinthia, era normal ca vinul să fie tot austriac. Iar din moment ce trebuia luată în considerare una dintre cele mai bune podgorii, alegerea a mers spre familia Tement. Proprietatea lor este situată în Ehrenhausen, de-a lungul drumului vinului și chiar pe frontiera dintre Austria și Slovenia, la aproape 250 de kilometric de Gmünd. Regiunea viticolă din sudul Styriei este adesea comparată cu regiunile italiene Piedmont sau Toscana: un orizont aparent nesfâșit de dealuri care se unduiesc ușor, întrerupte din când în când de ziduri abrupte și aproape perpendiculare. Regiunea de dealuri este acoperită din belșug de vii. În văi, râurile susură prin mici pâlcuri de pădure; ferme vechi sunt așezate semeț de-a lungul crestelor. Drumurile înguste șerpuiesc prin mijlocul lor, la fel ca și legenda deja fabricată a raliurilor și admirator al sudului Styriei, Walter Röhrl. În perioada primăverii și a verii, dealurile sunt de un verde viu luxuriant; toamna, ele strălucesc într-o scânteie de roșu, cafeniu și auriu. Nori de ceață plutesc adesea peste văi, în timp ce soarele strălucește de deasupra —chiar și în luna noiembrie. Regiunea sudică a Styriei este renumită nu numai pentru piesajele sale nemaipomenite dar și pentru vinurile excepționale—sau cum o spune Manfred Tement: “Într-un peisaj așa de special cum este acesta, trebuie să crească și ceva special”. Cândva considerat un vin mai slab,  sauvignon blanc domnește acum suprem în această regiune. Acum treizeci de ani, Tement a fost unul dintre primii oameni care a recunoscut potențialul strugurilor.

“Am fost întotdeauna convins că nu este vorba despre cel mai bun soi, ci totul depinde de regiunea viticolă”, spune el. “Un sauvignon obține perfecțiunea aici în sudul Styriei.” Iar experții au fost demult de acord cu aprecierile lui: Robert Parker, un expert al vinului, a premiat sauvignon blanc Ried Zieregg 2015 al lui Tement cu 97 de puncte din 100 posibile. Acest sauvignon special a fost vinul care i-a apropiat pe Porsche și Tement.  Alexander Baron von Essen cunoștea familia care face vinuri de foarte multă vreme. “După estimările mele”, spune el, “Familia Tement produce unul dintre cele mai fine sauvignon din lume”. În decembrie 2017, el și ambasadorul brandului Porsche, Walter Röhrl, au vizitat podgoria pentru o probă inițială de potențiale cuvées—și a declarat că rezultatele vor fi foarte promițătoare. Preselecția lor este acum aranjată pe un butoi în fața lui Armin Tement. Experții își unesc forțele pentru a perfecționa vinul aniversar. După trei runde de testare, grupul decide asupra unui amestec de pinot blanc și chardonnay, cu un plus de aromă de sauvignon blanc și pinot gris. Apoi, Tement scurge cu atenție alte 2 procente de sauvignon în flacon și, încrezător în continuare, toarnă noua combinație în paharele tuturor – și iată din nou, această mică adăugire era tot ceea ce trebuia pentru a insufla și mai multă vivacitate în acest vin. Se aud strigăte de apreciere, “ooh” și “aah”, care reverberează dincolo de zidurile înalte ale pivniței. Sommelierul Schramm își lasă nasul adânc în pahar, încă o dată, apoi dă din cap aprobator: “Este bun, este chiar foarte bun. Jos pălăria!” . Alchimistul a descoperit amestecul perfect. Cu o tradiție foarte veche, această regiune viticolă se află în sudul Austriei, de-a lungul frontierei cu Slovenia, la un nivel de 350 până la 600 de metri deasupra nivelului mării. Zilele calde și nopțile răcoroase înseamnă în mod special că strugurii sunt aromați, în timp ce numeroasele dealuri din jur asigură un mediu divers pentru creșterea viilor. Solul este format parțial din recifuri de corali primordiale în care varietățile de burgundia înfloresc, și din lut, marnă (cunoscută pe plan local drept opok), și nisip. Vinurile albe se bucură de un renume special. Dintre acestea, cele mai importante sunt sauvignon blanc, muscatel, pinot blanc, și chardonnay, căruia i se spune în regiune morillon.

Cuvée 356

Cuvée 356: vinul jubileului – Vinul produs în onoarea aniversării companiei Porsche a fost servit pentru prima dată pe 8 iunie 2018, la sărbătorirea oficială organizată la Muzeul Porsche din Stuttgart-Zuffenhausen. Vizitatorii muzeului pot comanda Cuvée 356—un amestec de 65 la sută pinot blanc, 18 la sută chardonnay, 12 la sută sauvignon blanc, și 5 la sută pinot gris — la restaurantul Christophorus din Stuttgart. Este, de asemenea, disponibil la magazinul muzeului. În plus, importatorul de vin, Baronul von Essen, livrează restaurentelor selectate acest extraordinar vin alb. Dar și persoanele fizice, cu adresa de domiciliu în Germania pot de asemenea comanda vinul aniversar de la baron, la prețul de 19,50 euro sticla (cu taxele incluse și comanda minimă de 18 sticle, livrare gratuită pentru treizeci și șase de sticle sau mai multe). Text de: Emil David; sursă articol & foto: Porsche; (www.cuvee356.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons