Top
ESSENCES

EMILIA-ROMAGNA, GUSTUL UNEI REGIUNI

emilia-romagna food

Situată între munții Alpi și Apenini, regiunea Emilia-Romagna este un teritoriu cu o natură unică, ce explică tradiția sa culinară bogată – adesea recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Italia. râul Po, cel care străbate întreaga regiune, marchează granița dintre solul fertil al văii Pianura Padana (inima agriculturii din nordul Italiei) și zona lină aflată înainte de munții Apenini (la granița cu Toscana).

grana padano

Urmând cursul râului Po, estul regiunii are o deschidere largă către marea Adriatică, cu o zonă de litoral joasă și uniformă – cu ape puțin adânci. Cândva o mlaștină, Pianura Padana este astăzi una dintre cele mai fertile zone ale țării, cu o lungă istorie în domeniul agriculturii. Probabil, primii care au intuit potențialul agricol al regiunii au fost romanii, cei care au făcut-o punctul central al producției de alimente pentru imperiu. Numită adesea și “Valea alimentelor”, regiunea abundă în culturi de cereale și crescătorii de bovine, fiind casa unora dintre cei mai renumiți producători de alimente din țară. Deși instituțional este considerată o singură regiune, din punct de vedere cultural și gastronomic Emilia-Romagna este de fapt împărțită în două. Emilia, care se află de-a lungul vechiului drum comercial roman, se întinde de la vârful vestic al regiunii – cu orașele Piacenza, Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna și Ferrara. Este cunoscută pentru bucătăria sa puternică, bogată și îngăduitoare, bazată foarte mult pe porc și grăsimi animale (în principal datorită dominației lombarzilor – un trib germanic la origine – gândiți-vă la Prosciutto di Parma). Este în egală măsură respectată (venerată) pentru faptul că e sofisticată în mod natural, fără eforturi, o moștenire lăsată de perioada renascentistă. Pellegrino Artusi, autorul cărții “Știința gătitului și arta restaurantelor fine” spunea, ”Când te întâlnești cu preparatele din Emilia, fă o plecăciune, pentru că merită”. În partea vestică a regiunii, de la Bologna la coasta Adriaticii, se întinde Romagna. Aici, spre deosebire de Emilia, moștenirea bizantină a influențat multe aspecte ale culturii din această regiune: este încă evidentă în bisericile și mozaicurile uimitoare ale orașului Ravenna și, mai ales, în proeminența metodelor de gătit bazate pe teracotă. Influențată mai mult de apropierea mării decât de obiceiurile aristocrate de la curte, tradiția gastronomică a Romagnei este mai simplă, dar la fel de variată și puternică ca și omologul său (Emilia).

prosciutto di parma

Când vorbim despre ingrediente, istoria Emiliei–Romagna este impresionantă. Cu mai mult de 200 de produse tradiționale și 26 de ingrediente cu denumire de origine protejată (DOP), nu este de mirare că zona este considerată a fi inima gastronomică a Italiei – geografia teritoriului având o mare importanță. Altitudinea joasă și solul fertil, alternând cu munții și litoralul, creează un spațiu incredibil pentru o varietate gastronomică prosperă. Abundența de pășuni (din culoarul fertil Pianura Padana) înseamnă lapte și unt de o calitate excepțională. Parmigiano Reggiano, cunoscut în întreagă lume pentru gustul său ferm dar totuși delicat, este unul din cele mai bune exemple despre cum un produs local este transformat într-unul premium. Parmigiano este rezultatul unui echilibru delicat de factori: este “făcut” de mâinile îndemânatice ale lui Casaro, nu “produs”. Poate fi realizat doar din laptele vacilor hrănite strict într-o zonă bine definită (între orașele Parma, Reggio, Modena, Bologna și Mantova) el fiind maturat natural, fără conservanți. De culoarea fânului, cu structura sa fină și ușor granulată, a fost pentru mult timp condimentul multor mese în Emilia-Romagna – pastele proaspete sunt mereu presărate cu o porție generoasă – el fiind considerat necesar în dieta oricărui copil din regiune. De asemenea, îl vei vedea în forma de roată (mare) pe mesele tip bufet a multor restaurante din regiune. Dacă v-am trezit interesul despre produsele regiunii Emilia-Romagna, nu ne rămâne decât să vă invităm să treceți pragul magazinului Degusteria Francesca, situat în strada Mihai Eminescu nr. 102-104. Pentru mai multe detalii despre produsele degusteria Francesca, accesați aici (www.degusteriafrancesca.ro).

prosciutto di parma

Notă editor – materialul constituie preluare Degusteria Francesca; Sursă foto – Shutterstock & Arhivă.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons