Top
STYLE

DESIGN MINIMALIST ÎN ESTUL LONDREI

Design-ul minimalist este propunerea Martei Nowicka în estul Londrei. Este vorba despre o casă cu trei etaje, amplasată pe locul unui fost garaj din zona Dalston, ai cărei pereții sunt îmbrăcați în lemn de cedru. “The Gouse” – o combinație între cuvintele “garaj” și casă” – este poziționată pe un teren care măsoară doar patruzeci și cinci de metri pătrați, care contrastează cu casele în stil victorian, înconjurate de grădini, din apropiere, dar se integrează perfect din punct de vedere arhitectonic.

Designerul a reușit să realizeze un mic apartament, trei dormitoare fiind disponibile pe o suprafață de numai 126 metri pătrați. Cele trei nivele sunt completate de un subsol luminos, în timp ce secțiunile din sticlă și un “perete viu” care sunt situate la primul etaj îi conferă acestui spațiu calitatea de a face legătura dintre interior și exterior. De altfel, Nowica a pus accent pe ideea de a păstra elementele care defineau zona din jurul fostului garaj și a conferit întregului ansamblu un rol de liant între modernismul străzii și grădinile tipice zonei. Caracterizată per ansamblu de o abordare care pune accent pe echilibru, structura noii clădiri introduce, subtil, materialitatea conținutului vechii clădiri, elementele fiind alese aleatoriu. Spre exemplu, a păstrat zidul din cărămidă al fostului garaj, dar și ușa care oferea un “respiro” natural liniei acestuia, și care devine acum poarta de acces către interior. Unul care, am amintit deja, este conectat cu mediul înconjurător. Spre exemplu, coridorul de la parter se oprește într-un dormitor care are un perete realizat din cărămidă perforată care face legătura cu un mic spațiu exterior. Dormitorul principal, situat la primul etaj, este și el caracterizat de legătura cu natura. Lemnul de cedru folosit pentru parchet, un luminator îngust care oferă lumină naturală, dar și fereastra mare care îți oferă priveliștea grădinii din spatele reședinței sunt doar câteva exemple.

În subsol este poziționată bucătăria, completată de un spațiu pentru servit masa, ambele fiind orientate către o terasă care beneficiază și ea de un parchet din lemn de cedru, care, în opinia designerului, dincolo de legătura subtilă pe care o face cu natura, conferă spațiului și ideea de trăinicie, similar cu mirosul blând al pădurii care dăinuie. Vechiul interior al spațiului, dar mai degrabă lucrurile tipice unui garaj care, de cele mai multe ori, este și spațiu de depozitare, au constituit sursă de inspirație pentru materialele folosite. “Te aștepți să găsești bucăți de lemn, piese metalice, țevi din cupru și ghivece cu plante… Ei bine, ele nu lipsesc, și au constituit detaliile pe care am creionat amenajarea interiorului”, dezvăluie Nowica. Care scoate în evidență și scările din lemn de stejar, care îmntăresc ideea de funcționalitate, sau soba plasată la subsol, care oferă, după cum menționează designerul, “nostalgia, căldura și un miros ce te duc cu gândul la arderea frunzelor toamna”. În fine, mai trebuie menționat că acest proiect a fost finalizat pentru DOM Stay & Live – o companie ce oferă spre închiriere diverse proprietăți în Anglia, Norvegia, Portugalia sau… Toscana. Mai multe detalii despre proiect aici (www.domstayandlive.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons