Top

Studioul danez de arhitectură “3XN” a câștigat un concurs pentru proiectarea unui centru climatic educațional în Lemvig, un mic orășel situat pe coasta de vest a Danemarcei. “Climatoriumul” va servi ca centru de resurse educaționale în ce privește provocările reprezentate de urbanizare și schimbările climaterice din Lemvig – un oraș ce se confruntă cu un risc crescut de inundațîi din cauza ridicării nivelului mării. “Ne-am propus să construim o clădire care să spună povestea climei”, explică domnul Jan Ammundsen (Seniot Partner & Head of Design în cadrul 3XN).

“Clădirea are o expresie rectilinie și riguroasă, dar care formează o undă ce-i oferă o identitate distinctă și ușor de înțeles. Unda spune povestea stilului și se referă la provocările serioase cu care ne confruntăm ca urmare a schimbărilor climaterice”, adaugă domnul Ammundsen. Această “undă organică de buzunar”, cu fațadă sculptată și îmbrăcată în lemn, va crea o intrare protejată pentru vizitatori și o zonă exterioară unde oamenii se pot odihni. În interior, unda este exprimată printr-o formă similară cu cea a unei bărci, cu referire directă la industria locală de pescuit (Marea Nordului). Lemnul, betonul și oțelul au fost alese pentru estetica lor brută, o fațadă din sticlă fiind realizată pentru primul etaj al “Climatorium-ului” – cu scopul de a conecta interiorul cu împrejurimile de pe malul apei – oferind podelelor acoperite cu lemn aspectul de navigație. Etajul inferior urmează să găzduiască expozițîi, conferințe, concerte și evenimente în urma cărora localnicii și turiștii pot veni să învețe despre schimbările climaterice petrecute în regiune…. și nu numai. O cafenea îi așteaptă aici pe oaspeți, creând un loc informal auditorului. De asemenea, cercetătorii și companiile care se concentrează asupra schimbărilor climatice vor putea accesa primul etaj, aici fiind situată o cameră specială pentru întâlniri și zone comune. Totodată, situat în portul Lemvig, “Climatorium-ul” va fi înconjurat de o zonă amenajată ce poartă numele de “Climate Wedge”. Această topografie a zonei inundabile va reflecta isobarurile – linii de presiune marcate pe hărțile meteorologice – care reprezintă harta plantelor orașului alese pentru capacitatea lor de a prospera în climatul de coastă din apropierea “Climate Wedge”, aceasta fiind în același timp și o platformă pentru experimente realizate de cercetătorii localizați în “Climatorium”. De asemenea, consultanța în domeniul dezvoltării urbane SLĂ și serviciul tehnic oferit de Orbicon au condus la dezvoltarea acestui proiect, data de finalizare completă fiind prognozată pentru anul 2020. Studioul 3XN din Copenhaga a prezentat recent și proiectul pentru o arenă în Bergen (Norvegia) și contruiește în prezent un centru acvatic în sudul Suediei (conceptul având la bază tot undele valurilor). Vă invit să admirați viitorul construcțiilor! Mai multe detalii aici (www.3xn.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons