Top
STYLE

CASA INSPIRATĂ DE DEȘERTUL ARIZONEI

De Zeen - Dancing Light House

Acoperișuri înclinate și extinse, elemente ce sunt înglobate în această reședință proiectată de compania Kendle Design Collaborative (cu sediul în Arizona – Statele Unite), protecția și răcoarea spațiilor fiind realizate prin intermediul pereților din pământ și beton. Denumită “Dancing Light House”, reședința este situată în Paradise Valley – o localitate din zona metropolitană a orașului Phoenix – o regiune care se mândrește cu mai multe terenuri de golf și stațiuni balneare de lux.

Cu o suprafață de aproximativ cinci sute douăzeci de metri pătrați, dispuși pe un singur nivel, reședința oferă spații în aer liber și grădini dispuse pe întreaga zonă (cu un climat cald și uscat). Situată în apropiere de Scottsdale, proiectul Kendle Design Collaborative este realizat cu un acoperiș în formă de pavilion, pereții exteriori fiind căptușiți cu panouri din lemn ce par să strălucească în soarele deșertului. “Caracteristica principală a locuinței este acoperișul, partea inferioară a acestuia fiind realizată din forme ce aduc aminte de plăcile tectonice, un stil ce a avut ca sursă de inspirație geologia locală și formațiunile norilor monsoon (o schimbare sezonieră a circulației atmosferice și ale precipitațiilor asociate cu încălzirea pământului și a mării)”, menționează un reprezentant al studioului de arhitectură. Două planuri ale acoperișului au fost prelungite pentru a putea oferi umbra necesară unui spațiu de relaxare de lângă piscină, vârfurile lor ridicându-se unul deasupra celuilalt, astfel încât ele par că se împletesc. De asemenea, o curte generoasă și o grădină sunt încorporate acestei proprietăți – acționând ca un spațiu-tampon pentru garajul (cu patru locuri) aflat la intrare.

Pereții din pământ și betonul turnat adaugă o atmosferă rustică interiorului – completate de metal, sticlă și oțel – ceea ce conferă o notă industrială locuinței. Totodată, interiorul este amenajat pentru un atrium – ușile de sticlă glisante se deschid către o bucătărie complet utilată, o cameră de zi și un spațiu în aer liber. De asemenea, lumina soarelui intră în interiorul locuinței prin spațiile înguste oferite de îmbinările pereților cu planurile acoperișului și este reflectată în afara casei de piscina din apropiere. “Uneori, dansul unduitor al luminii se reflectă de pământ și lemn, în timp ce alteori oferă un sentiment plăcut de liniște”, menționează reprezentatul studioului. Bucătăria în plan deschis, livingul și zona pentru servit masa sunt legate de intrare printr-un hol, acesta legând și zona de birou și spălătoria. Două aripi ale clădirii – situate pe fiecare latură – adăpostesc dormitoarele, ele fiind amenajate pentru a putea comunica cu terasa exterioară. Una din laturi dispune de două dormitoare și două băi, în timp ce în cealaltă este amenajat un Suite – cu grădină închisă din sticlă și baie generoasă. În fine, închei această scurtă prezentare prin a remarca arhitectura – ce amintește de climatul specific al Deșertului Arizona – majoritatea caselor construite în regiune având încorporate elemente întâlnite în acest areal. Mai multe detalii aici (www.kendledesign.com).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons