Top
ESSENCES

CASĂ DIN PIATRĂ PENTRU VINIFICAȚIE

Les Domaine Ott's Château de Selle

Casa de arhitectură “Carl Fredrik Svenstedt” a finalizat recent o unitate de vinificatie în regiunea Provence, clădirea principala fiind realizată din blocuri de piatră de aproximativ o tonă, poziționate încât să ofere interiorului lumina naturală. Având sediul în Paris, “Carl Fredrik Svenstedt Architect” a proiectat această facilitate pentru compania “Les Domaine Ott’s Château de Selle” – cu sediul în regiunea Côțes de Provence – în apropiere de coasta mediteraneană.

Imobilul, una dintre primele clădiri achiziționate de fondatorul companiei – dl. Marcel Ott – este situată în apropiere de mănăstirea cisterciana “Abbaye du Thoronet”, nouă clădire dorind să surprindă o parte din acest patrimoniu bogat, utilizând în construcția ei piatră dintr-o carieră inaugurate în perioada când Imperiul Român stăpânea acest teritoriu. “Construcția în piatră implică sculptarea și aducerea acesteia la o anumită formă, rezultatul fiind unul impunător, creând o prezența cu semnificație profundă”, menționează studioul de arhitectură. Unitatea de producție a vinului și centrul de vizitare este parțial înglobat în deal, pentru a ajută la obținerea unei temperaturi interioare constante – optim pentru procesul de vinificatie. Cei doi pereți masivi din piatră sunt plasați în parallel cu terasele podgoriei, cu o suprafață curbată pentru a crea un sentiment de dynamism – într-o încercare de a reflectă mișcarea autoturismelor pe drumul din apropiere. “Facilitatea de vinificatie și centrul de vizitare marchează un orizont nou în peisajul Provencal, marcând o prezența mineral ancorată în podgoriile viticole cu vedere la zona istorică Château de Selle”, menționează un reprezentant al studioului de arhitectură. Perețîi sunt formăți din blocuri de dimensiunea unui metro pătrat și cu o adâncime de cincizeci de centimetri, fiecare bloc cântărind o tonă metrică și sunt plasate la o înălțime de zece metri.

Fațada, care adăpostește intrarea în clădire, cuprinde un rând de coloane care permit o vizibilitate crescută a interiorului – prin intervalele de geamuri poziționate între ele. Din interior, prin aceste deschideri se pot observă rândurile ordonate ale viței de vie. Blocurile care formează cele două înălțimi sunt ușor înclinate pentru a crea un model graphic de lumini și umbre – pe toată lungimea clădirii – ceea ce îi atenuează monumentalitatea. La ambele capete, spațiile dintre blocuri cresc treptat pentru a crea o estetică mai “transparență” și pentru a permite luminei zilei să filtreze diferitele zone funcționale. “Zidurile amsive alimentează procesul de vinificatie, adăpostesc produsul finit, muncă și vizitatorii”, adaugă arhitecții. “Pereții sunt impozanți, lumina trecând peste spațiul poros al pietrei și oferind vederi spectaculoase, acces și ventilație”. În interiorul clădirii, principalele zone de procesare sunt încorporate în sol și aranjate linear pentru a putea uza fluxul natural al locației înclinate. Aceste zone, incluzând aici și camera butoaielor și spațiul destinat tancurilor de producție din oțel, pot fi admirate din zonele publice de pe esplanade și recepție. În fine, mai trebuie adăugat că, majoritatea companiilor de iproductie a vinurilor au investit în ultimii ani în proiecte de arhitectură inovatoare, oferind aici un exemplu al unei crame situate lângă Venezia – modernizată prin adăugarea unor panouri în culorile vinului. Mai multe detalii aici (www.domaines-ott.com).

Foto: Hervei Abbadie; Sursă: Dezeen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons