Top
STORIES

CAMINO FRANCÉS, SCURTĂ INTRODUCERE

Drumul lui Iacob (în galiciană Camiño de Santiago și în spaniolă Camino de Santiago) este numit drumul străbătut de pelerini prin diferite țări ale Europei pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, Spania. În primul rând sub acest termen se înțelege „Camino Francés”, un drum medieval principal care leagă regiunea Pirineilor cu mormântul apostolului, traversând orașele Jaca, Pamplona, Estella, Santillana del Mar, Burgos și León.

Drumul a luat naștere în prima jumătate a secolului al XI-lea, sub impulsul călugărilor, credincioșii din toate colțurile Europei începând să sosească în grupuri din ce în ce mai numeroase la mormântul Sfântului Iacob, aceștia îndreptându-se spre locul care în acele timpuri era considerat “Finis Terrae” – căpătul lumii cunoscute – găsind de-a lungul drumului asistență și cazare. O tradiție fundamentală afirmă că a apostolul Iacob a predicat în Hispania romană, debarcând în Cartagina sau Tarragona și trecând aproape de Padron. Întorcându-se la Ierusalim, Apostolul a condus Biserica, el fiind decapitat de împărătul Irod Agripa I.

În anul 711, o serie de teritorii ale Hispaniei au fost invadate și ocupate de mauri, aceștia punând bazele unui Emirat. Însă în anul 830, o legendă spune că un cioban galician – pe nume Pelayo – călăuzit de apariția unei stele, a găsit mormântul apostolul Iacob. După decapitarea lui Iacob, trupul apostolului ar fi ajuns, cu o corabie, pe țărmul Spaniei. Credincioșii au înmormântat trupul lui Iacob în locul în care ciobanul făcuse descoperirea. Începuse deja, înainte de găsirea mormântului, mișcarea de alungare a maurilor, „Reconquista”, însă descoperirea mormântului i-a încurajat pe creștini în lupta pentru eliberarea teritoriului Spaniei și împotriva expansiunii maure în Europa. Alfonso al II-lea, rege de Asturia a ordonat construcția unei catedrale în cinstea Sfântului Apostol Iacob pe locul în care s-a găsit mormântul, mai exact pe Campus Stellae – Compostela. Astfel, Santiago de Compostela a devenit unul din cele mai căutate locuri de pelerinaj, după Ierusalim și Roma. În scurt timp, Santiago de Compostela a devenit mai important și mai frecventat decât Ierusalimul, oraș care devenise periculos și nesigur. S-au dezvoltat și au început să fie mai cunoscute diverse localități de pe Camino, precum: Puente de la Reina, Logrono, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, Sahagun, Leon sau Astorga. Un ghid al pelerinilor din secolul al XII-lea se regăsește în culegerea de manuscripte în limba latină Liber Sancti Jacobi, aici fiind amintite patru drumuri pe teritoriul Franței care se unesc la poalele Munților Pirinei. În anii 1970-1980 are loc o reactivare a pelerinajului la mormântul lui Iacob, iar în anul 1993 drumul principal de pe teritoriul Spaniei este declarat patrimoniu mondial UNESCO. Mai multe detalii aici (www.santiago-compostela.net).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons