Top
Uncategorized

ANDREEA MICU. DESPRE VALORILE AVINCIS

Frumoasa afacere a vinului s-a născut din dragoste, din apropierea familiei și din dorinţa de a dărui. În 2007 se năștea Avincis, iar până în anul 2011, pregătirile au fost intense, nu doar în ceea ce privește făurirea vinului, dar și restaurarea domeniului Vila Dobrușa. Odată porţile deschise publicului larg, magia a început și pare a tinde spre etern.

Povestea domeniului Avincis este însă mult mai veche, vila datând încă de la începutul secolului 20, aparţinând stră-stră-bunicilor (achiziţionat în 1927) conacul avea împrejur, o suprafaţă de vie în vârful dealului din Drăgășani. S-a depus un efort considerabil pentru restaurarea peisagistică, respectarea arhitecturii iniţiale, a culorilor, fiecare detaliu fiind luat în considerare și refăcut în amănunt. Atunci când vorbim despre vie, trebuie să menţionăm replantările masive, iar dintr-un total de 10 hectare iniţiale, în prezent, domeniul Avincis are în posesie nu mai puţin de 40 de hectare, însă acestia nu plănuiesc să se extindă prea mult și asta deoarece Avincis se încadrează în gama premium, iar o producţie mare înseamnă o calitate scăzută. Dacă la început, Avincis au dezvoltat în zona HORECA, unde de altfel, au avut și un real succes, din 2016 ei s-au lansat și în zona de retail, iar astăzi găsim vinul lor, purtând numele domeniului „Vila Dobrușa„ (având 5 sortimente, două alb, două roșu, unul roze) și în supermarketurile din tară. Andreea Micu este de profesie avocat, absolvind Dreptul în 2007 și practicând încă de atunci, însă așa cum ne povestește, niciodată nu i-a stat în calea timpului dedicat afacerii Avincis. Domeniul juridic, spune Andreea se îmbină foarte bine cu lumea vinului și asta deoarece ai ocazia să cunoști foarte mulţi oameni, de asemenea ești mereu la curent cu legislaţia, dar și cu noile tendinţe. Andreea se ocupă în general de litigii, povestindu-ne despre momentele intense din sala de judecată, pentru ea este o pasiune care nu s-a stins, ori afacerea vinului nu a reușit să stranguleze pasiunea pentru avocatură, amândouă având un loc bine meritat în viaţa ei. Ea punctează faptul că lumea vinului este încercată de multe ori de diverse trenduri și că valoarea se păstrează atunci când nu te dedai acestor schimbări, păstrând integritatea produsului, alegând să evoluezi bazându-te pe o istorie bogată.

Parinţii ei și-au dorit foarte mult să reinter în posesia domeniului confiscat încă din perioada comunismului, iar după căderea Zidului în 1989, această oportunitate a devenit realitate, reușind să acţioneze în instanţă pentru a-și recupera bunurile. Un spaţiu precum cel ce împrejmuiește Vila Dobrușa, merită împărtășit cu toată lumea. Avincis este rezultatul acestor gânduri frumoase, dorinţa de a crea ceva care să rămână în mintea și sufletul celor care apreciază frumosul. în ceea ce privește investiţia pentru reabilitarea domeniului, aceasta a fost una masivă, iar dificultăţile nu au întârziat să apară, ne povestește Andreea. Una din aceste încercări complicate cu care s-au confruntat, este întregirea unei echipe de profesioniști pentru construirea acestui imperiu al strugurilor și al bunei dispoziţii. Crama este spectaculoasă, o constructive realizată în interiorul dealului, la suprafaţă arhitectura fiind într-un contrast desăvârșit cu conacul, oferind acces atât în trecut cât și în viitor. Un amănunt foarte interesant este acela că Avincis a oferit locuri de muncă stabile, de la departamentul de vânzări, până la expertiza în domeniul vinului și nu în ultimul rând, munca efectivă la vie, acolo unde marea majoritate sunt localnici, iar gradul lor de colaborare urmează a fi valorificat cu atât mai mult în perioada care urmează. Andreea ne spune că în timp, s-a format o legatură strânsă între oamenii care lucrează via, fiind mereu o atmosferă degajată, iar respectivii fiind serioși și dedicaţi proiectului în sine. La finalul unei zile istovitoare de cules, muncitorii organizează chiar și un meci de fotbal pe unul din terenurile de sport, aparţinând domeniului Avincis. Un aspect deosebit este, așa cum i-am recunoscut Andreei în timpul interviului, faptul că oamenii și-au trecut peste mândrie și au acceptat să lucreze pământurile Avincis, iar asta pe baza unui individualism popular, mulţi preferând să-și muncească propriile terenuri. Aceasta reprezintă o problemă în zona rurală a României și spre surprinderea noastră, Avincis a dărâmat acest mit. Andreea ne-a explicat faptul că toate contractele Avincis sunt generoase și mai important decat atât, oamenii au înţeles perspectiva reușitei acestui vin special, contribuţia de seamă pe care o aduc zonei. Andreea ne-a oferit un alt exemplu, ne povestește despre două doamne care locuiesc în sat, acestea fiind foarte talentate în bucătăria tradiţională. Prin intermediul Avincis, doamnele au învăţat să creeze meniuri, atât tradiţionale cât și sofisticate, ori să le combine, iar astăzi lucrează și sunt apreciate în bucătăria domeniului Vila Dobrușa.

Vizavi de toţi cei care locuiesc în zonă și au ales să lucreze pentru Avincis, a existat o oarecare conștientizare, iar asta pentru că remuneraţia este la standard de oraș, iar proiectul Avincis în sine, este o perspectivă de viitor, întreaga zonă înflorind pe zi ce trece datorită lor. Această conștientizare i-a făcut pe oameni să se implice, să își dorească reușita acestui vin splendid. Când vorbim despre export, Avincis deţine o mapă serioasă de realizări, însă lucrurile stau diferit faţă de anii trecuţi. Astăzi, Marea Britanie reprezintă partenerul de comerţ cel mai de seamă. Belgia se află și ea pe listă, timp în care piaţa vecinilor olandezi este prospectată de cei de la Avincis. Vinul Avincis a ajuns în raftul celor de la Chiltren’s Firehouse, un restaurant și hotel de lux în inima Londrei, un loc foarte popular și frecventat de vedete internaţionale, lucru ce aduce un plus semnificativ imaginii vinului de Drăgășani. Un alt loc, de data aceasta, foarte îndepărtat, în care vinul Avincis a delectat cu aromele unice, este chair Japonia. Părinţii Andreei au vizitat de curând Japonia, timp în care au împărtășit tradiţii și experienţe, iar acest lucru i-a apropiat și mai mult. Povestea Avincis este specială pentru noi deoarece întregește valori pe care le respectăm cu sfinţenie, este o afacere care nu încetează să ne facă mândri atât în ţară cât și peste hotare. Născută în familie din dragoste pentru vinul românesc, Avincis promite să conserve gustul, aroma care l-a desăvârșit și să își facă loc pe masa oricărui pasionat.

Mai multe detalii despre vinurile Avincis aici (www.avincis.ro).

De: Cosmin Lungu Andrei pentru The Gentleman’s Journal;

Foto: Rusu Dumitru Costinel/Creativ Wizards (www.creativewizards.ro);

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons