Top
ESSENCES

BISTRO VOILA, UN SPAȚIU ATIPIC

voila bistro

Bistro Voila este un spaţiu atipic. Cu o intrare discretă de pe strada Constantin Budisteanu, ţii drumul pavat, o alee ca de parc, până se arată ȋnaintea ochilor tăi un rinocer de culoare mov, care ȋntre timp a rămas fără corn (poate un mesaj subtil vizavi de braconaj). Indiferent, acela este semnul ca ai ajuns la destinaţie, căci ȋn toiul verii, ȋn apropierea statuetei rinocerului, veţi observa o sumedenie de mese ocupate şi clienţi binedispuşi.

voila bistro

Clădirea este una boierească, foarte veche, ȋnsă aplaud faptul că a fost ȋntreţinută cu responsabilitate şi nu batjocorită, precum am avut neplăcerea să vedem ȋn alte locuri ale Bucureştiului. Ȋnainte să pot vedea mâncarea, să pot să-i simt mireasma care să mă ȋmbie, să mă cheme, să ȋmi lase savoarea ei neimitată, ȋnaintea tuturor acestor simţiri, m-a atras locul, iar acesta este un element care nu reprezintă interes pentru toţi. Echipa The Gentleman’s Journal odată intrată pe porţile bistroului, a fost copleşită de designul interior inedit. Decoraţiunile constituie un motiv ȋnsemnat de aţi clăti ochii, o mulţime de tablouri, valoroase şi mai puţin valoroase, statuete, obiecte din plastic pentru decoraţiuni, scaunele sunt diferite ca stil şi ȋncurajează parcă personalitatea distinctă a omului şi pereţii vopsiţi ȋn diferite culori, roz şi galben fiind două culori care predomină. Ferestrele sunt ȋndeajuns de mari cât să nu lase locul ȋn beznă şi să te poţi bucura de o lumină naturală, ȋnsă sentimentul de intimitate rămâne perfect valabil. Există o mulţime de felinare şi veioze răspândite ȋn tot localul şi ȋncet, ȋncet, realizăm că ȋn ciuda aspectului contemporan, există o notă serioasă de armonie. Vizita noastră nu a privat ȋntâlnirea cu Cheful Voila şi managerul Radu Dumitrescu, cel care orchestrează voia bună şi buchetul gastronomic al locului. Citisem ȋntr-unul din articolele de pe internet, ȋnainte să-I vizitez, că Radu Dumitrescu este un bucătar foarte rapid şi este greu să-l urmăreşti ȋn bucătărie atunci când găteşte. Lucru ce mi-a fost confirmat, ȋn ciuda oboselii vizibile, căci dormise doar câteva ore şi sosea de la un eveniment de anvergură, unde gătise pentru sute de persoane, rapiditatea sa este uimitoare. Pentru ediţia curentă din Culinary Journeys, Radu Dumitrescu ne-a pregătit o “Tartină cu ou poşat” ȋn componenţa căreia s-a folosit un whiskey de ȋnaltă calitate, vorbim despre Glenfiddich cu o vechime de 18 ani, ce beneficiază de o aromă fină de măr copt, ȋmbinându-se foarte bine cu somonul, un alt element important al preparatului. Pentru această minunăţie perfectă pentru micul dejun, se extrage cu o furculiţă miezul din avocado şi se zdrobeşte, apoi se amestecă cu sare şi zeamă de lămâie, se aşază ȋntr-o chiflă, iar peste acest pat de avocado se pune somonul ȋn strat subţire. Pentru acest preparat, Radu Dumitrescu a pus ȋn tigaie şi hribi pe care i-a flambat cu ajutorul whiskey-ului, creând sosul. Cand oul este gata se aşază deasupra somonului, iar mai apoi, gălbenuşul se sparge şi creează un spectacol vizual formidabil. Gustul este nemaipomenit şi dacă aveam dubii la ȋnceput, gândind că preparatul ar avea o greutate poate prea mare pentru dimineaţă, m-am ȋnşelat teribil. Este adevărat că acum, terasa este ȋnchisă, este iarnă, frig şi nu reprezintă tocmai atmosfera dorită, ȋnsă odată ce primăvara ne bucură cu niţel soare, acest preparat ȋn toiul dimineţii, la una din mesele de pe terasa Voila Bistro, este tot ce ȋţi poţi dori de la un mic dejun.

Iar aşa cum ȋmi place mie să spun, că “undeva ȋn lume, este trecut de ora 5”, recomand cu tărie să savuraţi tartina ȋn compania unui whiskey, de preferinţă aromat, doar să evitaţi bourbonul. Voila se vrea a fi un loc unde mâncarea este pe primul plan, un loc menit să aducă oamenii ȋmpreună, să socializeze şi mereu să se ȋntoarcă cu zâmbetul pe buze. Pentru Radu Dumitrescu acestea sunt elemente ce constituie un spaţiu gastronomic perfect, iar localul de care se ocupă confirmă toate acestea. O altă curiozitate este faptul că există un meniu fix şi unul care se schimbă săptămânal, poate chiar zi de zi, fiind prada ideilor constante aduse de către Chef Radu Dumitrescu, care ne spune că sursa de inspiraţie este drumul ȋn piaţă şi vibe-ul pe care ȋl primeşte dintr-un astfel de spaţiu. Ȋn plus, diversificarea despre care vorbim este o cale de a ajunge la toţi clienţii pe care ȋi ai, ori ȋi poţi avea, gusturile sunt schimbătoare şi atunci când există o varietate de reţete şi idei care umplu acea tablă scrisă cu creta, vor exista şi numeroşi doritori să le ȋncerce. Primăvara până ȋn inima toamnei, piaţa are o culoare deosebită şi este greu să nu găseşti ceea ce cauţi, dar ȋn sezonul rece, Voila Bistro se aprovizionează cu produse de la furnizori, unele sunt aduse chiar din Franţa. Problema este că, au existat cazuri când comenzile date la furnizor pentru un ȋntreg eveniment stabilit, nu au putut fi aduse. Ȋn acel moment porneşte o ȋntreagă nebunie ȋn care trebuie să reinventezi totul. Ȋn ȋncheiere aş dori să precizez că Voila Bistro este o experienţă atât gastronomică cât şi una arhitecturală, dar dincolo de aceste două elemente, stă buna dispoziţie. Este un loc ȋn care te vei ȋntoarce cu siguranţă, unde vin oameni deschişi către o bucătărie neobişnuită, doritori să ȋncerce preparate făcute cu ajutorul produselor româneşti, oameni care să se bucure de un pahar de vin, de gin ori de whiskey şi să contemple. Mai multe detalii aici (www.facebook.com/Voilalebistrot) – de: Lungu Cosmin Andrei; foto: Rusu Dumitru Costinel.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons