Top
STORIES

AUDREY, FEMINITATEA LA RANG DE ARTĂ

audrey hepburn

Veşnica întrebare a femeilor este “ce se poartă?” Se poartă feminitatea… dincolo de timp, tendinţe, stiluri şi influenţe politico-sociale. În această ediţie vorbim de una din cele ce au dus feminitatea la rang de artă. Cât de uşor este să descrii în câteva cuvinte o emblemă a aleganţei, aşa cum este Audrey Hepburn, este cu atât mai greu de redat întreaga esenţă în doar câteva rânduri. O provocare frumoasă, cu o documentare de care nu mă mai satur, m-a adus în postura scrierii acestui articol cu o poveste atât de intense.

Într-o eră a vizualului, în care avem atât de mult acces la tot ce reprezintă astăzi zona de fashion, de beauty şi de lifestyle, încă ne raportăm la un anumit tip de subtilitate feminină, la o anumită graţie şi eleganţa pe care foarte puţine femei au reuşit să o transforme în istorie. Într-o perioadă în care etalonul de frumuseţe era mult diferit faţă de tot ce era Audrey Hepburn, dincolo de numeroasele critici şi refuzuri, a reuşit nu doar să demonstreze că este mai presus de tot ce i se reproşa că nu poate fi, ci a devenit un simbol al eleganţei, un etalon de frumuseţe şi rafinament ce dăinuie dincolo de timp. Astăzi este suficient să spui Audrey Hepburn sau să dai o simplă căutare pe online, că se declanşeaza instantaneu un impact puternic, ce generează un lung şir de imagini, citate, ţinute vestimentare şi mai presus de toate un grad de respect greu de egalat astăzi. Cunoscută ca o legendă a Hollywoodului, o continuă sursă de inspiraţie pentru marii designeri de modă, un model de feminitate şi rafinament, a fost recunoscută şi apreciată pentru farmecul aparte şi gesturile graţioase, cu iz aristocrat, greu de egalat, chiar şi în perioada sa de glorie când standardele frumuseţii feminine o clasificau ca fiind mult prea înaltă şi mult prea slabă. Născuta în Belgia, ca singur copil al unei familii aristocrate, Audrey vorbea fluent engleză, olandeză, franceză, spaniolă şi italiană şi nu a fost nici pe departe un copil alintat, dar a fost privilegiată cu o mamă care, chiar şi după despărţirea de tatăl său, s-a sacrificat pentru ca Audrey să îşi poată împlini visul de a continua orele de balet pentru o carieră de succes în acest domeniu. În perioada războiului se mută cu mama sa în Olanda, unde urmează conservatorul din localitate, însă malnutriţia, pierderea unchiului său şi lipsa tatălui pe care o simte acut pe toată perioada vieţii, îi decalnşează o anemie acută şi grave probleme respiratorii, pe care mama sa reuşeşte cu greu să le depăşească. Imediat după recuperare, îşi continuă cu determinare cursurile de balet, pe care le urmează la Amsterdam şi apoi la Londra după terminarea războiului. Înalţimea şi problemele de sănătate au împiedicat-o însă să îşi construiască o carieră acolo unde şi-ar fi dorit: pe scenă, în lumea baletului.

A descoperit ulterior că viaţa are alte planuri cu ea şi că fiecare refuz nu era decât un pas mai aproape de ceea ce avea să fie: un etalon de frumuseţe şi eleganţă, redefinit prin lumea actoriei, jucând într-o serie de spectacole muzicale, apoi în scurte roluri secundare, ca mai apoi să se facă remarcată printr-un rol principal dintr-un spectacol de pe Broadway. În urma primei producţii Hollywoodiene ”Vacanţă la Roma”, unde joacă în rolul principal alături de Gregory Peck, câştigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă şi în acelaşi an câştigă un premiu Tony pentru rolul din Ondine. Dincolo de numeroasele premii câştigate de-a lungul carierei sale (Oscar, Globul de Aur, BAFTA, Special Tony, Life Achievement Guild Screen Actors), rămâne în istorie ca fiind unul din cei 12 deţinători ai Premiilor Academiei, Emmy, Grammy şi Tony. Întreaga călătorie în lumea cinematografiei i-a adus alături prietenii de valoare ce au dăinuit peste ani, aşa cum este şi cea cu Mel Ferrer, ce i-a devenit apoi soţ, dar şi cea cu designerul francez Givenchy. Stilul Audrey Hepburn a luat naştere odată cu apariţia pe ecran a frumoasei actriţe şi întreaga lume a modei a creionat imediat o nouă direcţie. Femeile de pretutindeni au început să o vadă ca pe un model de frumuseţe şi eleganţă şi au copiat stilul ce cuprindea fustele ample, dar bine strânse pe talie, pardesiele elegante, eşarfele, bluzele de tip cămaşă, tunsoarea scurtă şi bretonul ce o caracterizau, alături de gesturile graţioase ce desăvârşeau întreaga imagine. Givenchy avea doar 26 de ani când a descoperit în Audrey o muză şi o prietenă, iar ea a găsit în el un om cu o viziune comună şi astfel au scris împreună un întreg capitol în istoria modei, un mix de simplitate şi eleganţă, îmbinate într-un mod rafinat, în tonuri de negru, alb şi nuanţe pastel ce îl caracterizau pe designer şi o puneau în valoare pe frumoasa actriţă. Acest mix al personalităţilor şi viziunilor celor doi a dat naştere unei tendinţe noi, ce a avut impact rapid asupra publicului de atunci şi se menţine până astăzi. Imaginea creaţiilor lui Givenchy purtate de Audrey Hepburn sunt greu de uitat pentru ochiul oricărui privitor, dincolo de timp. “The little black dress” din “Breakfast at Tiffany’s”, acea rochie neagră, simplă, accesorizată cu ochelarii mari, negri şi cu mănuşi negre, lungi, a scris o nouă pagină în istoria modei şi a fost reinventată cu fiecare nou sezon de către marii designeri, pentru că în esenţă este o piesă vestimentară pe cât de simplă, pe atât de elegantă, iar Audrey Hepburn a reuşit să-i dea viaţă, să o însufleţească într-un mod rafinat şi elegant. Articolul poate fi citit integral în noul număr The Gentleman’s Journal.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons