Top
STORIES

AMBROSIUS, ARTIST AL RENAȘTERII NORDICE

Ambrosius Benson (1495/1500 – 1550) a fost un pictor italian originar din Ferrara sau Milano, unul dintre artiștii desăvârșiți de Renașterea Nordică. Un pictor discret, foarte puține dintre lucrările sale purtând și semnătura sa, el fiind responsabil pentru o serie de lucrări de inspirație religioasă, dar, în același timp, realizând și portrete la comandă. Surprinzător poate, Ambrosius avea să surprindă și o serie de detalii ale rochiilor purtate în acea epocă, întrun cadru mai mult decât contemporan.

Un pictor devenit popular, în special în Spania, fiind o sursă de înspirație pentru artiștii din secolul al XIX-lea – “Magdalena Citind” și “Sibilla Persica” fiind unele dintre cele mai copiate lucrări ale sale. Deși Ambrosius Benson (sau Ambrose Benzone, așa cum mai este numit de un învățat contemporan, ținând cont de originea lui lombardă) a fost italian prin naștere, cercetătorii îl consideră un pictor al școlii flamande. Tipic modului itinerant al multor pictori din epocă, Ambrosius s-a mutat la Bruges în anul 1515 și a fost ucenic în atelierul artistului olandez Gerard David – ulterior, el devenind cetățean naturalizat în Bruges. Specific acelei epoci, Ambrosius Benson a servit ca ofițer, înainte de a deveni maestru în 1519, an în care s-a alăturat breslei pictorilor (devenit în timp decan și apoi guvernator al breslei). Ruptura față de Gerard David s-a produs în jurul anului 1519, disputa având ca sursă o serie de lucrări și schițe pe care pictorul Benson le-a creat – înclusiv o carte de studii pentru busturi și nuduri, precum și diverse alte modele – în atelierul maestrului.

David a refuzat să returneze materialele respective, iar după ce Ambrosius Benson la urmărit în mod legal, el fiind închis pentru o perioadă de timp. Ținând cont de faptul că el nu-și semna lucrările, o mare parte din operele sale au fost atribuite (în timp) altor artiști – multe dintre picturile sale fiind atribuite în mod eronat unui artist spaniol, cunoscut ca “Maestru al lui Segovia”. O altă caracteristică importantă a lucrărilor sale o reprezintă influența lui Rogier van der Weyden, în special asupra unei capodopere – Magdalena Citind – realizate în secolul al XV-lea, Benson fiind printre primii artiști care au imortalizat imaginile femeilor care citesc. De altfel, aceste compoziții au devenit definitorii pentru arta lui, el pictând de-a lungul vieții de mai multe ori imaginile “Magdalena Citind” și “Sibilla Persica”, pe care le considera aproape interschimbabile. În fine, mai trebuie să adăugam și faptul că el a servit ca Maestru al breslei Sfântului Luca din 1537 până în 1539, reocupând această funcție din 1543 până în 1544.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons