Top
STORIES

HUYGENS, O VIAȚĂ ÎN SLUJBA ȘTIINȚEI

Christiaan Huygens (14 aprilie 1629 – 8 iulie 1695) a fost un remarcabil matematician și om de știință olandez. El este cunoscut mai ales ca şi astronom, fizician, statistician și orolog. Huygens a fost un influent om de știință al timpului său. Lucrarea sa a inclus studii telescopice timpurii ale inelelor lui Saturn și descoperirea lunii sale, Titan, inventarea ceasului cu pendul și alte cercetӑri remarcabile. A publicat importante studii de mecanică și optică (fiind unul dintre cei mai influenți susţinători ai teoriei undelor de lumină) și a pus bazele jocurilor de noroc.

Christiaan Huygens

 Christiaan Huygens s-a născut la 14 aprilie 1629 la Haga, într-o familie olandeză, bogată și influentă, fiind al doilea fiu al Constantijn Huygens, şi şi-a primit numele după bunicul său din partea tatălui.Mama lui, Suzanna van Baerle a murit în 1637, la scurt timp după nașterea surorii lui Huygens. Cuplul a avut cinci copii: Constantijn (1628), Christiaan (1629), Lodewijk (1631), Philips (1632) și Suzanna (1637). Constantijn Huygens a fost diplomat și consilier al House of Orange, precum și un extraordinar poet și muzician. Printre prietenii săi îi regăsim pe Galileo Galilei, Marin Mersenne și René Descartes. Huygens a fost educat acasă până la vârsta de șaisprezece ani, îi plăcea să se joace cu miniaturi de mori și alte mecanisme şi construcţii. Tatăl său i-a dat o educație liberală: a studiat limbile străine și muzica, istoria și geografia, matematica, logica și retorica, dar și dansul, scrima și călăria. În 1644, Huygens l-a avut ca tutore în matematică pe Jan Jansz de Jonge Stampioen, care a stabilit o listă de lectură în ştiinţa contemporană pretențioasă pentru cei 15 ani ai săi. Descartes a fost impresionat de abilitățile sale în geometrie.

Christiaan Huygens

Anii de studiu – Tatăl său l-a trimis să studieze dreptul și matematica la Universitatea din Leiden, unde a studiat din mai 1645 până în martie 1647. Frans van Schooten a fost academician la Leiden din 1646 și, de asemenea, un tutore particular pentru Huygens și fratele său mai mare, înlocuindu-l pe Stampioen la recomandarea lui Descartes. Van Schooten i-a adus nivelul de cunoştinţe şi educație matematică la zi, în special prin faptul că i-a făcut cunoscută lucrarea lui Fermat din geometria diferențială. După doi ani, din martie 1647, Huygens și-a continuat studiile la Colegiul Orange din Breda, unde tatăl său a fost custode: schimbarea a avut loc în urma unui duel între fratele său Lodewijk și un alt student. Constantijn Huygens s-a implicat intens în activităţile noului Colegiu, care a durat până în 1669 şi unde rectorul era André Rivet. Christiaan Huygens a locuit la domiciliul avocatului Johann Henryk Dauber și a făcut cursuri de matematică alături de lectorul englez John Pell. El și-a încheiat studiile în august 1649, apoi, a avut o perioadă de timp petrecutӑ ca diplomat într-o misiune cu Henry, ducele de Nassau, călătoriond la Bentheim şi apoi la Flensburg. A plecat în Danemarca, a vizitat Copenhaga și Helsingør și a sperat să traverseze Øresund pentru a-l vizita Descartes în Stockholm, dar nu a fost să fie. În timp ce tatăl său, Constantijn, și-a dorit ca fiul său Christiaan să fie diplomat, tot nu a fost să fie. În termeni politici, prima Perioadă, care a început în 1650, a însemnat pentru House of Orange o lipsă de putere, influența lui Constantijn fiind înlăturată. Mai târziu, el a înţeles că fiul său nu avea să fie interesat de o astfel de carieră.

Christiaan Huygens

Corespondența timpurie – Huygens a scris în mare parte în franceză sau latină. În timp ce era încă student la colegiul din Leiden, a început o corespondență cu ilustrul Mersenne, care a murit destul de curând după aceea, în 1648. Mersenne i-a scris lui Constantijn despre talentul fiului său la matematică și l-a comparat chiar, într-un mod flatant, cu Arhimede (3 ianuarie 1647). Scrisorile demonstrează interesele timpurii ale lui Huygens legate de matematică. În octombrie 1646 apare podul suspendat și demonstrația că o catenară nu este o parabolă. În 1647/8, ele acoperă afirmația lui Grégoire de Saint-Vincent de a tăia cercul; rectificarea elipsei; proiecțile și șirul vibraţional. Unele dintre preocupările lui Mersenne de atunci, cum ar fi cicloidul (el a trimis tratatul lui Evangelista Torricelli pe curbă), centrul oscilațiilor și constanța gravitațională, au fost chestiuni pe care Huygens le-a luat în serios doar spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Mersenne a scris de asemenea despre teoria muzicală. Huygens preferă să se gândească la temperament/tonalităţi; el a realizat inovaţii în 31 de temperamente/tonuri, ceea ce nu era o idee nouă, dar cunoscută lui Francisco de Salinas, şi folosindu-se de logaritmi a investigat ȋn amӑnunt și a demonstrat relația sa strânsă cu sistemul tonalităţilor. În 1654, Huygens s-a întors la casa tatălui său din Haga și s-a putut dedica în întregime cercetării. Familia avea o altă casă, nu departe de Hofwijck, și a stat acolo în timpul verii. Viața sa academică nu i-a permis însă, să scape de crize de depresie. Ulterior, Huygens a dezvoltat o gamă largă de corespondențe, deși cercetarea după 1648 a fost împiedicată de cei 5 ani de La Fronde din Franța. Vizitând Parisul în 1655, Huygens l-a invitat pe Ismael Boulliau pentru a se prezenta. Apoi Boulliau l-a dus să-l vadă pe Claude Mylon. Grupul parizian de savanți care se adunaseră în jurul Mersennei a avut loc în anii 1650, iar Mylon, care și-a asumat rolul de secretar, a întâmpinat ceva probleme în a ţine legătura cu Huygens. Prin Pierre de Carcavi Huygens a corespondat în 1656 cu Pierre de Fermat, pe care îl admira foarte mult. Experiența a fost amară și chiar frustrantă, din moment ce a devenit clar că Fermat a renunțat la planul principal al cercetării, iar pretențiile lui prioritare ar fi putut să nu fie binevenite în unele cazuri. De altfel, Huygens ar fi vrut să aplice matematica, în timp ce preocupările lui Fermat au fugit la subiecte mai pure. Articolul poate fi citit integral în noua edișie The Gentleman’s Journal. text de: – Laura Daps.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons