Top
ESSENCES

CULINARY JOURNEYS – RESTAURANT DIPLOMAT

Restaurantul Diplomat rămâne recomandarea noastră indubitabilă, care nu întârzie niciodată să surprindă, garantând în acelaşi timp liniştea şi atmosfera degajată pe care o cunoşteam. Despre restaurantul Diplomat am discutat într-unul din numerele anterioare, fiind un bun prilej pentru noi să aflăm mai multe despre loc, dar şi despre Cheful bucătăriei Diplomat, Mihai Nechiţă, un tânăr ambiţios şi pasionat de universul gastronomic.

Tot plăcerile vinovate ale gastronomiei ne-au adus din nou în pragul lor, mai exact, vorbim despre o reţetă aparent potrivită pentru sezonul cald, dar care răzbeşte în pofida mitului şi se arată delicioasă chiar şi în sezonul rece care ne paşte. Vorbim desigur despre o reţetă de creveţi cu şampanie, pe care Chef Mihai Nechiţă a pregătit-o special pentru noi. Dar până acolo, pentru cititorii care nu au dat încă peste acest colţ elegant al lumii, Restaurantul Diplomat este o combinaţie armonioasă de natură vizuală între clasic şi modern, regăsind elemente precum un şemineu, scaunele de catifea, iluminatul interior, toate aceste detalii care clădesc o atmosferă în urma căreia mulţi clienţi aspiră. Această oază de linişte este poziţionată în parcul Herăstrău şi oferă o privelişte cât se poate de verde asupra terenului de golf. Vorbind despre mâncare, Diplomat se află în topul restaurantelor cu specific internațional şi nu numai, păstrându-şi titulatura de restaurant de lux. Serviciul este exemplar şi garantează o experienţă de seamă. Am discutat cu Chef Mihaiță Nechita despre reţeta sa de creveţi cu şampanie, un adevărat deliciu al cărui proces de preparare, pe cât de simplu pare la prima vedere, pe atât de multă atenţie cere. Mihai ne dezvăluie faptul că reţeta o găsim sub multe alte forme şi pe internet, prepararea creveţilor, însă dificultatea de a o aborda în căminul propriu ar fi lipsa materiei prime cu care lucrează fiecare restaurant.

Diplomat de exemplu, are o politică extrem de riguroasă în ceea ce priveşte produsele cu care lucrează pentru prepararea anumitor dish-uri, multe sunt importate, ori există nişte furnizori exclusivişti. “Noi nu preparăm dish-uri după gramaje, nu ne ghidăm după cifre, ci după gust. Sunt precum nişte standarde invizibile pe care doar le poţi simţi atunci când prepari, atunci şi doar atunci, dacă ai ratat un moment scurt în care ştii că trebuia să procedezi într-un anumit fel, rezultatul finit este periclitat. De exemplu, după ce am tras creveţii în unt şi am adăugat usturoiul, am aşteptat să simt un miros specific de usturoi şi abia atunci am adăugat şampania. Acela a fost unul din momentele pe care nu aveam voie să le ratez, altfel aş fi fost nevoit să o iau de la capăt.” Şampania rose folosită dă o aromă deosebită, este mult mai parfumată şi aduce un plus semnificativ. Sosul de şampanie este perfect pentru orice reţetă de peşte, dar este costisitor şi folosit în exces cresc şansele să-şi piardă calităţile. Un alt element important, ne povesteşte Chef Mihaiță Nechita, este faptul că restaurantul este transparent cu clienţii, și chiar îi invită în bucătărie pentru a se convinge de calitatea materiei prime cu care lucrează, lucru pe care nu-l întâlnim mai niciunde. Mihai ne istoriseşte de asemenea şi despre clienţii pretenţioşi, care sunt mereu în căutarea unui aranjament care să le sporească apetitul.

Chef Mihai însă, ne vorbeşte dintr-o altă perspectivă, mai exact cea a bucatelor pregătite de el, spunând că de multe ori, timpul scurs pentru a decora atent anumite dish-uri, se interpune cu timpul în care ar trebui servită mâncarea. Din acest motiv, au existat clienţi care au semnalat că aceeaşi comandă, servită în două dăţi diferite, avea gustul ori textura diferită. El ne spune că toată această neînţelegere pleacă de la dorinţa de a avea o farfurie decorată ca în ziua de Crăciun. Un alt subiect pe care l-am discutat cu Chef Nechita este despre situaţia furnizorilor români, dacă s-a îmbunătăţit în decursul anilor. Ne-am bucurat să aflăm nu doar de profesionalismul de care dau dovadă, ba chiar de renumele pe care l-au câştigat. Mihai ne dă exemplu usturoiul românesc, ori ardeiul iute românesc, fără de care el spune că nu îşi leagă şorţul de brâu. Aici pot interveni şi eu, spunând că în discuţiile avute cu numeroşi Chefi din România, am regăsit această pasiune a lor pentru produse furnizate din ţară, cu precădere usturoiul şi ardeiul iute. Gustul, mirosul, textura, nu se aseamănă cu nimic altceva, iar niciunul nu vrea să audă de alternative. Restaurantul Diplomat, pentru că ne aflăm în luna noiembrie, este înconjurat de o perdea de culori tomnatice, toţi acei copaci înalţi care îţi fură privirea au prins nuanţe portocalii, aurii, iar fiecare pală de vânt aduce o paletă diferită şi le poartă într-o grădină cât cuprinzi cu ochii. Fie că este vorba de micul dejun, de prânz ori de fie că vorbim de cină, Restaurantul Diplomat este locul în care atmosfera te va cuceri pe deplin. Vă invităm să descoperiți o delicioasă bucătărie în cadrul (www.restaurantdiplomat.ro).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons